Roadtrip dwars door het grootste Griekse schiereiland

Arkadia Loussios AgAthanassios church in Timios Prodromos Mon © Shutterstock

Je snuift graag de zuiderse sfeer op maar hangt niet graag vast aan één verblijfplaats? Een wervelende trip met een huurauto van Athene naar het veelzijdige Griekse schiereiland Peloponnesos verwent al je zintuigen.

De Peloponnesos is vlot bereikbaar vanuit Athene. Kies een huurauto afgestemd op je wensen en je kunt beginnen aan een roadtrip dwars door dit wondermooie schiereiland. Maar blijf eerst even hangen in Athene, de bakermat van de Europese beschaving. Een (nieuwe) bezichtiging van de bekende historische monumenten laat zich vlot combineren met een duik in het moderne, hippe Athene. Of mag het relaxter? In het kuuroord Loutraki, niet ver van de Griekse hoofdstad, kan je energie opdoen voor je echt aan je trip begint.

Eerste stop aan de koningsburcht

De eerste halte tijdens je roadtrip is Mycene. Het is alsof je even terugstapt in de tijd. Een bezoekje aan de beroemde Leeuwenpoort, deel van de aloude koningsburcht, is zeker een van de hoogtepunten van je verblijf!

Lion Gate at Mycenae
Lion Gate at Mycenae© Gettyimages

Benen strekken in de oude Griekse hoofdstad

Vanuit Mycene kan je een lus maken die je langs Nafplio, Epidaurus, Nemea en Porto Heli brengt. Nafplio was van 1829 tot 1834 de eerste hoofdstad van het moderne Griekenland. Het lijkt wel alsof je hier op een eiland zit, want de stad is omringd door de Argolische Golf. De Palamidi-vesting met ongelooflijk uitzicht, het kiezelstrand, de gezellige terrasjes en de musea: jammer dat je hier niet langer kunt blijven, want het Epidaurustheater lonkt. Het bestbewaarde theater uit het oude Griekenland ligt niet ver van Nafplio en wordt nog steeds gebruikt voor het jaarlijkse Athene en Epidaurus Festival. Samen met tempels en badhuizen vormt het theater het heiligdom van Asclepius. Tijd voor een rustpauze? Ontdek de lokale wijnen en trek naar Nemea, waar je ook de archeologische site kunt bezoeken. Brei een vervolg aan je rustpauze in de kleine badplaats Porto Heli, waar je charmante vissersboten en luxueuze jachten fotografeert, en waar je prachtige kleine baaien met rustige stranden aantreft.

Epidaurus
Epidaurus© Shutterstock

Tussenstop bij de flamingo’s

En dan is het tijd om naar Monemvasia te cruisen. Dit oude dorp, omringd door een stenen muur, ligt op een rotsachtig eiland voor de kust van het dorp Gefira. Een bezoek aan het rotsplateau met de Agia Sofia-kerk zet je benen flink in beweging, maar het adembenemende uitzicht is een gepaste beloning! Iets verderop vind je het eilandje Elafonisos, een paradijselijke stop. Dromerige stranden, een kraakheldere zee… en een vissersdorpje waar het heerlijk tafelen is. Een eeuwenoude Venetiaanse vesting, aantrekkelijke stranden, pittoreske straatjes en lekker eten, dat alles ligt op je te wachten in de volgende stopplaats, Methoni. Of spot je liever flamingo’s? Dan kan je niet om het nabijgelegen strand van Voidokilia heen.

Lakonia Monemvasia
Lakonia Monemvasia© Shutterstock

Eindhalte in de fietshoofdstad

Als voorlaatste halte op deze roadtrip is de luxueuze groene oase Costa Navarino een aanrader. Golfcourts, het natuurpark Yalova, de schilderachtige baai van Pylos: veel fotogenieker wordt het niet. En eindelijk maar ook helaas: daar is de eindhalte Kalamata! Bekend om zijn olijfolie met Beschermde Oorsprongsbenaming, al hier valt veel meer te beleven, zoals het middeleeuwse kasteel van prinses Isabeau. Misschien word je verleid door een van de 58 fietsroutes in en rond de fietshoofdstad van Griekenland? En anders zoek je de wilde natuur en de prachtige stranden in de omgeving op als afsluiting van je roadtrip. Voor je retourvlucht kan je rechtstreeks op Brussel terugvliegen vanuit Kalamata, je hoeft dus niet naar Athene terug te rijden.

Kalamata
Kalamata

Praktisch

Zin in vakantie dit jaar? Ontdek de vele troeven van Griekenland. Voor je verblijf boek je via een touroperator of rechtstreeks bij een hotel in de gewenste prijs- en luxeklasse. De Griekse coronamaatregelen vind je op Greece Health First en de laatste updates over reizen naar Griekenland vind je op travel.gov.gr. Vergeet ten slotte niet het online PLF formulier in te vullen.

Meer tips over deze en andere bestemmingen in Griekenland vind je op I love Griekenland.