'Sommige van onze klanten missen onze gehaktballen, klinkt het bij Lorena Lourido, foodmanager van Ikea. 'Daarom brengen we het recept van onze köttbullar naar buiten, met makkelijke en toegankelijke ingrediënten.' Ikea hoopt dat het op die manier inspiratie in de keuken kan bieden en deelt het recept in de vorm van een simpel stappenplan. 'Smakelijk, of smaklig måltid, zoals we in Zweden zeggen!'

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de gehaktballetjes:

500 g rundergehakt

250 g varkensgehakt

1 ui, fijngesneden

1 teentje look (geplet of fijngesneden)

100 g broodkruimels

1 ei

5 eetlepels volle melk

zout en peper

Voor de saus:

scheutje olie

40 g boter

40 g bloem

150 ml groentebouillon

150 ml runderbouillon

150 ml room

2 theelepels sojasaus1 theelepel Dijonmosterd

Bereidingswijze:

Stap 1: Meng het runder- met het varkensgehakt met je vingers. Voeg er de ui, look, broodkruimels en het ei aan toe en meng goed. Voeg de melk toe en kruid het met zout en peper.

Stap 2: Maak kleine, ronde balletjes. Leg ze op een proper bord. Dek het bord af en laat ze twee uur in de koelkast rusten (hierdoor zullen ze hun vorm beter behouden tijdens het bakken).

Stap 3: Verwarm de olie in een pan op een middelhoog vuur. Eenmaal die warm is, voeg je er voorzichtig de balletjes aan toe. Laat ze bakken tot ze aan alle kanten bruin gekleurd zijn.

Stap 4: Doe de balletjes in een ovenschaal. Bedek de schaal en plaats hem in de oven. Laat de balletjes nog 30 minuten koken op zo'n 180 graden.

Stap 5: Smelt de boter in een pan. Doe er voorzichtig de bloem bij en blijf twee minuten stevig roeren. Voeg er de bouillons aan toe en blijf roeren. Voeg daarna dan nog de room, sojasaus en Dijonmosterd bij het geheel. Breng het geheel zachtjes aan de kook zodat de saus dikker kan worden.

Stap 6: Serveer de köttbullar met je favoriete aardappelen - een romige puree, frietjes of gekookte aardappelen.

Let wel: dit is niet het recept van de balletjes die je voorgeschoteld krijgt in de winkel. De 'echte' balletjes zijn erg bewerkt industrieel voedsel, wat door de Hoge Gezondheidsraad afgeraden wordt om (vaak) te eten. Niettegenstaande is dit recept wel een geweldig alternatief!

'Sommige van onze klanten missen onze gehaktballen, klinkt het bij Lorena Lourido, foodmanager van Ikea. 'Daarom brengen we het recept van onze köttbullar naar buiten, met makkelijke en toegankelijke ingrediënten.' Ikea hoopt dat het op die manier inspiratie in de keuken kan bieden en deelt het recept in de vorm van een simpel stappenplan. 'Smakelijk, of smaklig måltid, zoals we in Zweden zeggen!' Voor de gehaktballetjes:500 g rundergehakt250 g varkensgehakt1 ui, fijngesneden1 teentje look (geplet of fijngesneden)100 g broodkruimels1 ei5 eetlepels volle melkzout en peperVoor de saus:scheutje olie40 g boter40 g bloem150 ml groentebouillon150 ml runderbouillon150 ml room2 theelepels sojasaus1 theelepel DijonmosterdStap 1: Meng het runder- met het varkensgehakt met je vingers. Voeg er de ui, look, broodkruimels en het ei aan toe en meng goed. Voeg de melk toe en kruid het met zout en peper.Stap 2: Maak kleine, ronde balletjes. Leg ze op een proper bord. Dek het bord af en laat ze twee uur in de koelkast rusten (hierdoor zullen ze hun vorm beter behouden tijdens het bakken).Stap 3: Verwarm de olie in een pan op een middelhoog vuur. Eenmaal die warm is, voeg je er voorzichtig de balletjes aan toe. Laat ze bakken tot ze aan alle kanten bruin gekleurd zijn.Stap 4: Doe de balletjes in een ovenschaal. Bedek de schaal en plaats hem in de oven. Laat de balletjes nog 30 minuten koken op zo'n 180 graden.Stap 5: Smelt de boter in een pan. Doe er voorzichtig de bloem bij en blijf twee minuten stevig roeren. Voeg er de bouillons aan toe en blijf roeren. Voeg daarna dan nog de room, sojasaus en Dijonmosterd bij het geheel. Breng het geheel zachtjes aan de kook zodat de saus dikker kan worden.Stap 6: Serveer de köttbullar met je favoriete aardappelen - een romige puree, frietjes of gekookte aardappelen.