Zomericoon: de Acapulco-stoel

© .

Geen betere stoel om in te luieren dan deze uit het Mexicaanse Acapulco.

Een van de bekendste terrasstoelen dankt zijn naam aan de beroemde Mexicaanse badstad. In de fifties was hij zeer geliefd onder de jetset om erin te relaxen, genietend van een cocktail. Het peervormige, metalen frame bespannen met felgekleurd vinyltouw vormt een comfortabele cocon waarin het zalig zonnekloppen is.

Dat vond ook de Franse toerist die volgens de legende de stoel ontwierp. Zijn in badkostuum gehulde derrière kon het bestaande, oververhitte strandmeubilair niet op prijs stellen, dus flanste hij maar zelf een zitje in elkaar dat beter matchte met de verzengende Mexicaanse zon.

Of dat verhaal waar is, valt onmogelijk te achterhalen, maar zeker is dat ambachtslui de stoel voor het eerst vervaardigden in Acapulco. De stad was op dat moment de uitverkoren vakantieplek van Hollywoodsterren en staatshoofden en dankzij die glamoureuze uitstraling verwierf ook de stoel wereldwijde faam.

Het licht- en luchtdoorlatende ontwerp is geïnspireerd op de geweven hangmatten van de Maya’s, de afgeronde vorm en slanke, antenneachtige pootjes in spoetnikstijl vertalen die eeuwenoude techniek naar de moderne tropen.

De stoel doet denken aan de eveneens geweven rotanfauteuils van diezelfde periode, waarin ook Harry Bertoia de metalen Diamond Chair ontwierp. Hun transparante design hebben ze gemeen, maar de Acapulco blinkt uit door zijn vrolijke kleurtjes. Aan de rand van het zwembad, op een terras of in je interieur laat hij je gerieflijk genieten, wegdromen naar Mexico is toegestaan.

JB

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content