Unieke collectie art-decotapijten herontdekt

© Vrouyr

Galerie Vrouyr exposeert een hele collectie unieke tapijten uit het atelier De Saedeleer.

Tapijtenantiquair Vrouyr pakt zowel op de Brafa als in de eigen galerij uit met een unieke collectie tapijten uit de art deco-periode, waaronder prachtige weefsels uit het atelier van de gezusters De Saedeleer: een kleurrijke ontdekking.

Tapijten zijn in trek. Er worden weer volop tapijten geweven en geknoopt naar ontwerpen van kunstenaars. Een oude traditie, want tijdens het Interbellum kende de artistieke tapijtweefkunst in het Westen, en zeker in Vlaanderen, een heropbloei.

In ons land was het atelier van de gezusters De Saedeleer, dochters van beeldend kunstenaar Valerius De Saedeleer, toonaangevend. Met dit atelier in Etikhove bezorgden deze kunstenaars de tapijtweefkunst een renaissance. Wat ook de bedoeling was, want het atelier wilde de draad die destijds in het nabijgelegen Oudenaarde werd gesponnen, heropnemen.

Unieke verzameling

En dat lukte wel, want het tapijtatelier De Saedeleer produceerde in de jaren ’30 schitterende tapijten. Voor de ontwerpen werkten tal van bekende kunstenaars zoals Albert Van Huffel, Paul Haesaerts, Gustave Van De Woestyne en Edgar Tytgat.

Ook na de oorlog werden er bij De Saedeleer fraaie tapijten geweven, ondermeer naar ontwerpen van Michel Seuphor. Het atelier werkte ook samen met de Kunstwerkstede De Coene, de grote Kortijkse ensemblier die zelfs pakketboten inrichtte.

Vrouyr exposeert dus een hele collectie tapijten uit het atelier De Saedeleer. Een unieke verzameling, want in geen enkel Belgisch museum krijg je zo’n verzameling te zien. Maar er is meer, want op de expo worden ook modernistische tapijten getoond uit Nederlandse en Scandinavische ateliers.

Piet Swimberghe

De tapijten worden eerst en vooral gepresenteerd op de Brafa in Tour & Taxis te Brussel, de 51ste Kunst- en Antiekbeurs van België, van 21 tot en met 30 januari. Daarna kan je de collectie verder bewonderen in de galerie Vrouyr op de Komedieplaats 4 te Antwerpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content