RUIMTE VOOR RUST
In het Nederlandse Almere Poort, vlak bij water en bos, is het vrijer wonen. Sanne Hop, haar man Wim de Boer en hun vier kleine kinderen Ole, Hannes, Pippa en Kaatje lieten het hart van Amsterdam voor wat het was en verhuisden naar een gloednieuw huis waarvan ze de indeling zelf mochten bepalen. Sannes oog voor detail en haar verzameling fijne spulletjes deden de rest.
Op het eerste gezicht lijkt het één van de zes identiek gebouwde huizen in een nieuwbouwwijk te zijn. Tot je bij het binnenkomen de eigenzinnige kijk op wonen van een zeskoppig gezin meekrijgt: ruim, sereen en met aandacht voor natuurlijke, duurzame materialen. Pas nadat ze hun appartement aan de Amstel verkocht hadden en een tijdelijk huurhuis in Amsterdam betrokken, stootte het gezin Hop per toeval op dit woonproject van architectenbureau Sluijmer en van Leeuwen.
“We waren vooral op zoek naar een plek waar de kinderen meer vrijheid zouden hebben om er alleen op uit te trekken”, vertelt Sanne. “We wonen hier nog niet lang, het is nog wat wennen. De omgeving is heel rustig en uitgestrekt, en dat de kinderen hun gang kunnen gaan is een meevaller. Tegelijk mis ik de stad. Als je ergens heen wil, moet je de auto nemen, terwijl ik zo graag fiets. De logistiek is anders: vroeger verliep alles spontaner, nu moet je veel meer plannen.”
BAMBOE VOOR DE KEUKEN
De kinderen hebben elk hun eigen slaapkamer, en zowel bij de jongenskamers als bij die van de twee meisjes hoort een badkamer met wastafeltje en douche. Ook dat niet langer samen slapen was spannend voor hen. “Omdat iedereen zijn eigen plekje heeft, is het minder vanzelfsprekend dat je elkaar tegenkomt en ben je wat meer op jezelf aangewezen.”
“Voor onze tijdelijke woning verzamelde ik veel oude vintage kastjes via Marktplaats. We hebben ze allemaal mee verhuisd. In contrast met de nieuwe materialen van dit huis geven ze gezelligheid en veel sfeer. De inrichting bekijken we stap voor stap. Hier een tijdje wonen met wat we al hadden, geeft een goed beeld van wat we nodig hebben.”
Wat wel meteen geïnstalleerd mocht worden, was de keuken. Het donkerbruine meubel is een echte eyecatcher. “Belangrijker nog dan een mooi huis is een omgeving die je voor jezelf kan creëren met een bepaalde harmonie en warmte, op het ritme van de natuur. Omdat we al een gietvloer hadden en we niet wilden dat het interieur te steriel aanvoelt, kozen we voor bamboe in de keuken”, verduidelijkt Sanne. Ze ontdekte het Noorse ontwerperskoppel achter het duurzame meubelmerk Ask og Eng via Instagram, het platform waarop Sanne haar gezinsleven dagelijks portretteert. In samenspraak ontwikkelden ze het perfecte keukenmeubel over de tien meter lange achterwand van het huis. Het kleine kastje aan de muur is een cadeautje dat de Noren met de levering meestuurden.
BADEN IN EEN EI
Verder valt ook de trap op, die als een muurtje in de ruimte oprijst tussen woonkamer en keuken. Voor die locatie heeft het koppel zelf gekozen. Onderin biedt hij veel bergruimte. De plaatsing ervan was ook bepalend voor de kamerverdeling boven. De treden fungeren als exporuimte voor plantjes, takken, kaarsen of voor spulletjes van de kinderen. Zij gebruiken de trap tenslotte het vaakst.
De slaapkamer van Sanne en Wim ligt op de benedenverdieping. De aanpalende badkamer heeft een inloopdouche en een bijzonder eivormig bad in Solid Surface. Ze vormt het decor voor het wekelijkse ritueel van de kinderen. “Zij passen samen nog net in het bad,” lacht Sanne, “al gaat de oudste er graag eens alleen in zitten.”
Achter de zitbank is er een raam naar de patio, die bij mooi weer een verlengstuk van de woonkamer wordt. De ene zijde heeft een muur. Langs de andere kant kijk je vanaf het terras binnen in de ruimte waar de knutsel- en seizoenstafel van de kinderen staat.
“De natuur speelt een belangrijke rol in het interieur. Dat is altijd al zo geweest, maar omdat we hier vaker naar buiten gaan en de weg naar school langs een bos ligt, is het vanzelfsprekender geworden dat stenen, herfstbladeren en takken hier hun plekje krijgen”, zegt Sanne. De knutselspulletjes liggen in een lang gezochte en via Marktplaats gevonden vintage kast van Cees Braakman voor Pastoe.
KLEUR OP KOMST
De muren werden bewust in witte tinten gehouden om het interieur de nodige rust te bieden. “Met kinderen is er al genoeg leven in huis”, aldus Sanne. Bij hen komt er op termijn nog wat kleur of behang in de kamer. Ze kregen wel al gordijnen op maat, in donkerbruin linnen. Daarvoor ging Sanne te rade bij alweer een Instagramontdekking. De dame achter het Poolse label Catsandboys heeft een lijn met handgemaakt beddengoed. Voor Sanne probeerde ze graag iets nieuws uit. “Dat je je kan verbinden met mensen die je anders nooit had ontmoet, is het fijne aan het sociale medium”, vindt Sanne. “Ik steun veel liever een duurzame ondernemer dan massaconsumptie.”
Sanne en Wim proberen bij hun kroost al vanaf jonge leeftijd het besef te ontwikkelen van het belang van het hergebruiken van spullen. Nieuwe aankopen zijn niet altijd nodig, ze worden zorgvuldig overwogen. Zo staat het houten keukentje van het Nederlandse bedrijfje Woodchuck al even op hun verlanglijstje. Tot die tijd houden de kinderen zich zoet met hun tweedehands exemplaar in het speelhoekje achter de trap.
architectuurbureau.nl p>
Je kan het leven van Sanne en haar gezin volgen via haar Instagramaccount @sannehop p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier