RUIMTE VOOR RUST

Op koude dagen is het comfortabel toeven op de vloer van beton cire met vloerverwarming van Motion Gietvloeren, zoals Kaatje illustreert. Het vintage gordijn met bloemen vond Sanne op Etsy. De televisie zit erachter. Rechts een vintage sofa van Peter Hvidt voor France & Son. De houten tijdschriftenhouder was een gift van de timmerman. © EEFJE DE CONINCK

In het Nederlandse Almere Poort, vlak bij water en bos, is het vrijer wonen. Sanne Hop, haar man Wim de Boer en hun vier kleine kinderen Ole, Hannes, Pippa en Kaatje lieten het hart van Amsterdam voor wat het was en verhuisden naar een gloednieuw huis waarvan ze de indeling zelf mochten bepalen. Sannes oog voor detail en haar verzameling fijne spulletjes deden de rest.

Op het eerste gezicht lijkt het één van de zes identiek gebouwde huizen in een nieuwbouwwijk te zijn. Tot je bij het binnenkomen de eigenzinnige kijk op wonen van een zeskoppig gezin meekrijgt: ruim, sereen en met aandacht voor natuurlijke, duurzame materialen. Pas nadat ze hun appartement aan de Amstel verkocht hadden en een tijdelijk huurhuis in Amsterdam betrokken, stootte het gezin Hop per toeval op dit woonproject van architectenbureau Sluijmer en van Leeuwen.

“We waren vooral op zoek naar een plek waar de kinderen meer vrijheid zouden hebben om er alleen op uit te trekken”, vertelt Sanne. “We wonen hier nog niet lang, het is nog wat wennen. De omgeving is heel rustig en uitgestrekt, en dat de kinderen hun gang kunnen gaan is een meevaller. Tegelijk mis ik de stad. Als je ergens heen wil, moet je de auto nemen, terwijl ik zo graag fiets. De logistiek is anders: vroeger verliep alles spontaner, nu moet je veel meer plannen.”

BAMBOE VOOR DE KEUKEN

Oudste zoon Ole in zijn kamer, omringd door zijn favoriete spullen. De donkerbruine linnen gordijnen hangen in elke kinderkamer. De vrouw achter het Poolse beddengoedlabel Catsandboys maakte ze voor Sanne op maat. Rieten lamp van les petites emplettes en Perzisch tapijtje van Meutt.nl. Vintage rekje, beddengoed van Camomile London, witte stoel van issoe.eu. De drie rieten manden onder het bed zijn van Dille & Kamille.
Oudste zoon Ole in zijn kamer, omringd door zijn favoriete spullen. De donkerbruine linnen gordijnen hangen in elke kinderkamer. De vrouw achter het Poolse beddengoedlabel Catsandboys maakte ze voor Sanne op maat. Rieten lamp van les petites emplettes en Perzisch tapijtje van Meutt.nl. Vintage rekje, beddengoed van Camomile London, witte stoel van issoe.eu. De drie rieten manden onder het bed zijn van Dille & Kamille.© FOTO’S EEFJE DE CONINCK

De kinderen hebben elk hun eigen slaapkamer, en zowel bij de jongenskamers als bij die van de twee meisjes hoort een badkamer met wastafeltje en douche. Ook dat niet langer samen slapen was spannend voor hen. “Omdat iedereen zijn eigen plekje heeft, is het minder vanzelfsprekend dat je elkaar tegenkomt en ben je wat meer op jezelf aangewezen.”

“Voor onze tijdelijke woning verzamelde ik veel oude vintage kastjes via Marktplaats. We hebben ze allemaal mee verhuisd. In contrast met de nieuwe materialen van dit huis geven ze gezelligheid en veel sfeer. De inrichting bekijken we stap voor stap. Hier een tijdje wonen met wat we al hadden, geeft een goed beeld van wat we nodig hebben.”

Wat wel meteen geïnstalleerd mocht worden, was de keuken. Het donkerbruine meubel is een echte eyecatcher. “Belangrijker nog dan een mooi huis is een omgeving die je voor jezelf kan creëren met een bepaalde harmonie en warmte, op het ritme van de natuur. Omdat we al een gietvloer hadden en we niet wilden dat het interieur te steriel aanvoelt, kozen we voor bamboe in de keuken”, verduidelijkt Sanne. Ze ontdekte het Noorse ontwerperskoppel achter het duurzame meubelmerk Ask og Eng via Instagram, het platform waarop Sanne haar gezinsleven dagelijks portretteert. In samenspraak ontwikkelden ze het perfecte keukenmeubel over de tien meter lange achterwand van het huis. Het kleine kastje aan de muur is een cadeautje dat de Noren met de levering meestuurden.

Bamboe brengt warmte in het interieur. Met het Noorse ontwerperskoppel achter Ask og Eng ontwikkelde Sanne het perfecte keukenmeubel over de 10 m lange achterwand van het huis. Lampjes van Muuto, koperen kraan van de Hotbath Cobberreeks. Mok van Dille & Kamille, theepot van By Mölle. Het mandje op de trap komt van Linen and Milk.
Bamboe brengt warmte in het interieur. Met het Noorse ontwerperskoppel achter Ask og Eng ontwikkelde Sanne het perfecte keukenmeubel over de 10 m lange achterwand van het huis. Lampjes van Muuto, koperen kraan van de Hotbath Cobberreeks. Mok van Dille & Kamille, theepot van By Mölle. Het mandje op de trap komt van Linen and Milk.© EEFJE DE CONINCK

BADEN IN EEN EI

Verder valt ook de trap op, die als een muurtje in de ruimte oprijst tussen woonkamer en keuken. Voor die locatie heeft het koppel zelf gekozen. Onderin biedt hij veel bergruimte. De plaatsing ervan was ook bepalend voor de kamerverdeling boven. De treden fungeren als exporuimte voor plantjes, takken, kaarsen of voor spulletjes van de kinderen. Zij gebruiken de trap tenslotte het vaakst.

Het eivormige bad in Solid Surface is van Hotbath.
Het eivormige bad in Solid Surface is van Hotbath.© EEFJE DE CONINCK

De slaapkamer van Sanne en Wim ligt op de benedenverdieping. De aanpalende badkamer heeft een inloopdouche en een bijzonder eivormig bad in Solid Surface. Ze vormt het decor voor het wekelijkse ritueel van de kinderen. “Zij passen samen nog net in het bad,” lacht Sanne, “al gaat de oudste er graag eens alleen in zitten.”

Achter de zitbank is er een raam naar de patio, die bij mooi weer een verlengstuk van de woonkamer wordt. De ene zijde heeft een muur. Langs de andere kant kijk je vanaf het terras binnen in de ruimte waar de knutsel- en seizoenstafel van de kinderen staat.

Sinds het gezin bij water en bos woont krijgen natuurvondsten vaker hun plekje in huis. zoals de takken in de hoge mand (Dille & Kamille). Kapstok van Le Flair Vintage, het appelspiegeltje komt van Etsy. Het bankje in riet kocht ze van een buur.
Sinds het gezin bij water en bos woont krijgen natuurvondsten vaker hun plekje in huis. zoals de takken in de hoge mand (Dille & Kamille). Kapstok van Le Flair Vintage, het appelspiegeltje komt van Etsy. Het bankje in riet kocht ze van een buur.© EEFJE DE CONINCK

“De natuur speelt een belangrijke rol in het interieur. Dat is altijd al zo geweest, maar omdat we hier vaker naar buiten gaan en de weg naar school langs een bos ligt, is het vanzelfsprekender geworden dat stenen, herfstbladeren en takken hier hun plekje krijgen”, zegt Sanne. De knutselspulletjes liggen in een lang gezochte en via Marktplaats gevonden vintage kast van Cees Braakman voor Pastoe.

KLEUR OP KOMST

De vintage stoel in leer met metalen frame adopteerde Sanne van een vriendin. De vintage houten buffetkast rechts vond ze op Meutt.nl. Ook deze lamp van Thaise vissersnetten was een cadeau. Langwerpig tapijt via Etsy, het kleine rieten stoeltje en de mand naast de bank zijn van Sissy-Boy.
De vintage stoel in leer met metalen frame adopteerde Sanne van een vriendin. De vintage houten buffetkast rechts vond ze op Meutt.nl. Ook deze lamp van Thaise vissersnetten was een cadeau. Langwerpig tapijt via Etsy, het kleine rieten stoeltje en de mand naast de bank zijn van Sissy-Boy.© EEFJE DE CONINCK

De muren werden bewust in witte tinten gehouden om het interieur de nodige rust te bieden. “Met kinderen is er al genoeg leven in huis”, aldus Sanne. Bij hen komt er op termijn nog wat kleur of behang in de kamer. Ze kregen wel al gordijnen op maat, in donkerbruin linnen. Daarvoor ging Sanne te rade bij alweer een Instagramontdekking. De dame achter het Poolse label Catsandboys heeft een lijn met handgemaakt beddengoed. Voor Sanne probeerde ze graag iets nieuws uit. “Dat je je kan verbinden met mensen die je anders nooit had ontmoet, is het fijne aan het sociale medium”, vindt Sanne. “Ik steun veel liever een duurzame ondernemer dan massaconsumptie.”

Sanne en Wim proberen bij hun kroost al vanaf jonge leeftijd het besef te ontwikkelen van het belang van het hergebruiken van spullen. Nieuwe aankopen zijn niet altijd nodig, ze worden zorgvuldig overwogen. Zo staat het houten keukentje van het Nederlandse bedrijfje Woodchuck al even op hun verlanglijstje. Tot die tijd houden de kinderen zich zoet met hun tweedehands exemplaar in het speelhoekje achter de trap.

architectuurbureau.nl

Je kan het leven van Sanne en haar gezin volgen via haar Instagramaccount @sannehop

Ronde houten tafel van het Nederlandse Slowwood, oorspronkelijk gekocht om in het voormalige huis wat meer ruimtelijkheid te creëren. Tegen de verwachtingen in blijft ze ook in een grotere ruimte overeind. De lamp, gemaakt van Thaise vissersnetten, was een cadeau van een vriendin. De hoge houten kinderstoel is een tweedehands gekochte originele stoel van Kibofa (Kinderboxenfabrikant), de lage houten een originele Carl Hansen Wishbone. Witte stoel van de webshop issoe.eu en taupekleurige kast van De Weldaad in Amsterdam.
Ronde houten tafel van het Nederlandse Slowwood, oorspronkelijk gekocht om in het voormalige huis wat meer ruimtelijkheid te creëren. Tegen de verwachtingen in blijft ze ook in een grotere ruimte overeind. De lamp, gemaakt van Thaise vissersnetten, was een cadeau van een vriendin. De hoge houten kinderstoel is een tweedehands gekochte originele stoel van Kibofa (Kinderboxenfabrikant), de lage houten een originele Carl Hansen Wishbone. Witte stoel van de webshop issoe.eu en taupekleurige kast van De Weldaad in Amsterdam.© EEFJE DE CONINCK
Wandrekje van De Kleine Parade, een Amsterdamse conceptstore voor kinderen. Het mandje is een kringloopvondst, cape is van Numero 74.
Wandrekje van De Kleine Parade, een Amsterdamse conceptstore voor kinderen. Het mandje is een kringloopvondst, cape is van Numero 74.© EEFJE DE CONINCK
Het kleine daybed is van Numero 74, het kussen en de lamp zijn vintage. Seizoenskrans van Blomsterkrans.
Het kleine daybed is van Numero 74, het kussen en de lamp zijn vintage. Seizoenskrans van Blomsterkrans.© EEFJE DE CONINCK
Vintage kast van Cees Braakman voor Pastoe. Seizoenstafeltje aan de muur van De Noest, houten speelgoed van Regenboogschaap, Grimm's en The Small Folk.
Vintage kast van Cees Braakman voor Pastoe. Seizoenstafeltje aan de muur van De Noest, houten speelgoed van Regenboogschaap, Grimm’s en The Small Folk.© EEFJE DE CONINCK
Het bamboe kastje boven het aanrecht was een cadeautje van de Noorse ontwerpers. Keramiek en rieten dienblad van Le Flair Vintage en houten fruitschaal van Meutt.nl.
Het bamboe kastje boven het aanrecht was een cadeautje van de Noorse ontwerpers. Keramiek en rieten dienblad van Le Flair Vintage en houten fruitschaal van Meutt.nl.© EEFJE DE CONINCK
Het wasbekken in Solid Surface is net als de koperen kranen van Hotbath. De badkamerspiegel komt van de Franse webshop Le Repère des Belettes. De rieten opbergmandjes met deksel zijn van Ikea, de hangende kapstok is zelfgemaakt met een stok van een oude tipi.
Het wasbekken in Solid Surface is net als de koperen kranen van Hotbath. De badkamerspiegel komt van de Franse webshop Le Repère des Belettes. De rieten opbergmandjes met deksel zijn van Ikea, de hangende kapstok is zelfgemaakt met een stok van een oude tipi.© EEFJE DE CONINCK
De patio wordt bij mooi weer een veelgebruikt verlengstuk van de woonkamer voor het hele gezin. Tipi van Numero 74, kussen via Yöli & Otis, tafellaken van Etsy. De wastobbe is een Marktplaats-vondst en de metalen mand kocht Sanne op haar favoriete vintage markt op het Amstelveld in Amsterdam.
De patio wordt bij mooi weer een veelgebruikt verlengstuk van de woonkamer voor het hele gezin. Tipi van Numero 74, kussen via Yöli & Otis, tafellaken van Etsy. De wastobbe is een Marktplaats-vondst en de metalen mand kocht Sanne op haar favoriete vintage markt op het Amstelveld in Amsterdam.© FOTO’S EEFJE DE CONINCK

Partner Content