Prent Kofschip

Beste Heer Swimberge, Destijds heb ik deze handgekleurde ets van een Kof of kofschip aangekocht. Wat opzoekingswerk op internet leidde mij tot Groenewegen Gerrit maar ik weet dus niet of ik juist ben of dit ook aan hem kan toegeschreven worden. De ets meet 15 x 12,5 cm en is ingekaderd in een mahoniehouten lijst. Ets vertoont bruine vlekjes maar voor de rest in mooie staat. Kunt u mijn vermoeden bevestigen en eventueel een waarde bepalen. Met dank.

Kofschip.

Deze prent beeldt een kofschip uit. Het ging om een bijzonder populair schip dat in de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw over onze binnenwateren voer. Het kofschip was niet alleen voor de binnenvaart, ook voor de kustvaart. Het kofschip heeft een rond voor- en achtersteven en een platte bodem, twee masten en geen zwaarden, wel een kiel. Het gaat terug op de kogge, het vrachtschip der middeleeuwen. Kofschepen voeren ook bij ons.

Gerrit Groenewegen.

Ik vermoed dat deze prent inderdaad eentje is van Gerrit Groenewegen (1754 – 1826). Gerrit Groenewegen was een Rotterdamse scheepstimmerman die door een arbeidsongeval zijn been kwijtgeraakte en zich nadien toelegde op het tekenen van schepen. Hij gaf onder meer het naslagwerk ‘Verscheidene soorten van Hollandse vaartuigen’ uit, waarin deze prent vermoedelijk thuishoort. Alleen kan ik op deze foto niet zien of het aan antieke druk is. Indien de prent gedrukt werd op lompenpapier (blijft vrij mooi wit), dan is ze oud. De waarde ligt dan rond de 30 euro. Indien gedrukt op houtpapier (dat snel en sterk vergeelt), dan is de waarde 2 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content