Porseleinen vaas Vieux Bruxelles

Vieux Bruxelles © d

Hierbij foto’s van twee eerder ongewone familiestukken. Zou u me wat informatie kunnen geven over deze stukken en hebt u enig idee van de waarde ervan?

Het koperen apparaat zou van jeneverstokerij Van Hoorebeke in Eeklo afkomstig zijn maar ik weet niet hoe het gebruikt werd. Mijn grootmoeder (geboren in 1909) was een Van Hoorebeke en dit apparaat was van haar. Ik weet niet hoe oud het is, haar ouders waren geen jeneverstokers dus het zou kunnen dat het van de generatie daarvoor dateert.

Deze gegevens zijn zichtbaar:

Desiré Dubois

Rue Locquenghien

Bruxelles

n° 708

De vaas met het hoofd van een man was van mijn overgrootmoeder, ik heb geen idee hoe zij die bekomen heeft. Onderaan staan enkele cijfers en letters maar die zijn nauwelijks leesbaar, de bovenste lijn is waarschijnlijk een nummer (n° 8036 of 2036?), de onderste lijn kan ik niet ontcijferen. Verder is de vaas in uitstekende staat.

Alvast bedankt,

Vieux Bruxelles.

Iedereen die dit soort porselein ziet denkt meteen aan de Vieux Bruxelles, ook wel het Oud Brussels porselein genoemd dat in de 19de en 20ste eeuw in onze hoofdstad werd gemaakt. In Brussel werd inderdaad gelijkaardig porselein vervaardigd, met dergelijke decors, met een landschap à l’Italienne. Maar laten we voorzichtig zijn. Vroeger waren er heel veel ateliers, ook buiten België die dergelijk porselein vervaardigden. Deze fraaie vaas in een soort barokstijl is van rond 1870 en is van mooie kwaliteit. Laten we in het midden houden of dit nu Vieux Bruxelles is of niet. Het is een mooi stuk antiek, goed voor een 200 à 250 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content