Oprichter IKEA overleden

© Getty Images

Ingvar Kamprad, de man die het interieurlandschap vanaf 1943 danig veranderde door meubelketen IKEA op te richten, is overleden. Dat meldt de Zweedse afdeling van de keten op Twitter. De man werd 91 jaar oud.

De Zweedse ondernemer startte IKEA op in 1943, toen hij na zijn afstuderen een geldsom kreeg van zijn vader. Die laatste kon er op vertrouwen dat zijn zoon het bedrag wijs zou besteden, aangezien Ingvar Kamprad reeds op jonge leeftijd lucifers, balpennen, potloden en kerstversiering aan de man wist te brengen bij de buren.

Voor Kamprad in 1986 opstapte als algemeen directeur van IKEA, kwam de man regelmatig onder de aandacht, zowel positief als negatief. Zo werd hij regelmatig verkozen tot populairste manager van Zweden, maar werden tegelijk zijn motivatiemethodes in vraag gesteld omdat die zijn personeel te zwaar zouden belasten.

De naam IKEA is ontstaan uit Kamprads initialen, gevolgd door die van Elmtayrd (de boerderij waarop hij geboren is) en van het nabijgelegen dorp Agunnaryd. Vandaag werken wereldwijd 190.000 mensen voor de meubelgigant.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content