Nero ontwerpt nieuw Oost-Vlaams provinciehuis

Het Gentse architectenbureau Nero mag een gloednieuw provinciehuis aan het Gentse Zuid ontwerpen.

Het Gentse architectenbureau Nero mag een gloednieuw provinciehuis aan het Gentse Zuid ontwerpen. De provincie Oost-Vlaanderen wil de provinciale diensten centraliseren in het bestaande Urbiscomplex op het Woodrow Wilsonplein in Gent. Daarvoor is een nieuw provinciehuis nodig.

Het Urbiscomplex dateert uit 1992 en is naast een winkelcentrum ook het administratief centrum van de provincie. Tot op heden zitten andere provinciediensten nog in een pand aan de Gouvernementstraat.

Voor het ontwerp lanceerde de Vlaamse Bouwmeester een oproep die luidde dat het nieuwe provinciehuis een sterke identiteit moet uitstralen. Het moet herkenbaar, vlot toegankelijk en uitnodigend zijn. 5 kandidaten, onder wie 3 buitenlandse bureaus, mochten een ontwerpend onderzoek uitvoeren. Het ontwerp van NERO kwam als winnaar uit de bus.

Nieuwe kijk op de Gentse binnenstad

Het bestaande Urbiscomplex zal enkel nog de betoncassettes van de gevels behouden. Achter die restanten, die refereren naar de bouwgeschiedenis van het Zuid, komt een volledig nieuw gebouw.

Zo zal de huidige patio in de richting van de Waalse Krook opengebroken worden. Deze nieuwe open ruimte biedt de kantoren, die voorheen ingesloten lagen, een zicht op de omgeving. Anderzijds opent het gebouw ook haar omgeving voor het publiek. Op het dak komt een ruim dakterras met een paviljoen dat dienst doet als cafetaria en ontmoetingsruimte. Medewerkers en de gouverneur kunnen hier tot rust komen met zicht over de Gentse binnenstad.

Het nieuwe gebouw zal ook een pak duurzamer zijn en slechts de helft van de energie van het huidige gebouw verbruiken. Aan dit hele ontwerp hangt een prijskaartje van 39,5 miljoen euro. De bouw ervan start in april 2014 en de ingebruikname is gepland voor eind 2016. (KD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content