Koop de wijnkoeler van George Washington

© Christie's

Deze prachtige wijnkoeler werd speciaal voor George Washington gemaakt en is dus ook een unicum.

Ben je op 19 januari toevallig in New York? Loop dan eens binnen in het Crown Plaza waar Christie’s een van dé memorabilia van de States afhamert: de zilveren wijnkoeler van George Washington.

Het gaat om een unicum, want deze prachtige wijnkoeler in massief zilver, vervaardigd in het illustere jaar 1789, toen Frankrijk in brand stond, werd speciaal voor George Washington vervaardigd, de eerste president van de Verenigde Staten. De zilveren koeler werd aan hem geschonken door Alexander Hamilton, de eerste minister van financiën. De koeler wordt nu trouwens door de afstammelingen van de familie Hamilton geveild.

Washington vond het een belangrijk object, omdat de koeler uiteraard op de gastentafel stond. Hij hielp ook mee de stijl ervan te bepalen. De president wilde immers dat de koeler zou “schitteren in zijn eenvoud”. De stijl is van neoklassieke inspiratie, zeg maar de stijl van het Witte Huis.

Rijken der aarde

Sowieso is antiek Amerikaans zilver waardevol en gezocht, zeker als het 18de eeuws is. Maar er is natuurlijk meer, de pedigree maakt van dit stuk een unicum. De schattingsprijs van 300.000 à 450.000 euro zou dan ook wel eens kunnen overschreden worden. Bovendien gaat het om een goede belegging, want zo’n cultobject kan alleen maar stijgen in waarde.

We zijn benieuwd wie dit kroonjuweel via Christie’s in de wacht sleept. Reken er maar op dat dit een kolfje wordt naar de hand van de rijken der aarde. Maar die gefortuneerde lieden kunnen zowel uit Rusland als uit China komen.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content