Jules Wabbes opnieuw in productie

Op initiatief van Bulo komen de meubels en verlichting van de Belgische ontwerper Jules Wabbes terug op de markt.

Straks komen de meubels en de verlichting van de illustere Belgische ontwerper Jules Wabbes weer in productie. Bulo neemt het initiatief voor de heruitgave van vrijwel zijn gehele collectie: een boeiend initiatief.

In de jaren ’50 en ’60 was ontwerper en interieurarchitect Jules Wabbes (1919 – 1974), met roots in Mechelen, een van de topdesigners van ons land. Hij richtte vliegtuigen, kantoren en stijlvolle woningen in. Zijn meubelstijl was eigenlijk van Amerikaanse inspiratie. Hij combineerde sierlijke houtverbindingen, verchroomt staal en mooi leder. Wabbes hield immers van de beste materialen en zijn design was vrij artisanaal van makelij. Hij ontwierp ook verlichtingselementen en elegant hang- en sluitwerk dat ook nu weer populair is.

Wabbes overleed jong en werd in de jaren ’90 herontdekt door de handelaren in vintage design. Nu wordt zijn vintage over de hele wereld verkocht voor stevige prijzen. Zijn oude meubels zijn gewild, maar zeldzaam. Daarom neemt Bulo, samen met enkele partners, het initiatief om de collectie (meubels, lampen en sluitwerk) weer op de markt te brengen, deels eind dit jaar en deels het volgende jaar.

Moeilijke klus

Op 12 december worden al vier meubels aan het publiek voorgesteld, tegen 15 april 2010 zou er een volledige collectie klaar zijn. Op Interieur 2010 komt er ook een overzichtstentoonstelling van zijn oeuvre. Dit is gelukkig ook Belgisch initiatief.

We mogen blij zijn dat de rechten niet door een buitenlandse firma werden verworven. De collectie Wabbes betekent trouwens een mooie aanwinst voor het groeiende aanbod van Bulo. Toch wordt de heruitgave een moeilijke klus, want de meubels van Wabbes zijn complex van opbouw en waren bovendien grotendeels van artisanale makelij.

Deze nieuwe vintagecollectie zal de getalenteerde Belgische ontwerpers van toen nog beter in de kijker brengen. Misschien leidt dit initiatief ook tot andere Belgische heruitgaven van bijvoorbeeld de meubels van Willy Van Der Meeren en Alfred Hendrickx, waarvoor de internationale belangstelling eveneens groot is.

Vintage

We zijn ook benieuwd hoe de vintagehandel op het nieuws zal reageren. Want voor meubels van Wabbes worden tot hiertoe flinke bedragen opgehoest, van al snel 5.000 tot 20.000 euro. Feit is dat in de designhandel de meeste remakes niet zo duur worden verkocht, om ze commercieel aantrekkelijk te houden.

In dit geval wordt het moeilijk, gezien de stevige productiekosten. Vermoedelijk zullen de prijzen van de meer courante vintagemeubels van Wabbes dalen, zoals voor de stoelen en de eenvoudige tafels, aldus de designantiquairs die we hebben gecontacteerd. Het is ook een feit dat het exclusieve karakter van de meubels van Wabbes wat minder zal zijn. Hoewel zijn meubilair perfect past bij gelijkaardige collecties zoals Pro Memoria.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content