Italiaans designlabel B&B Italia sluit feestjaar af met documentaire

© Youtube

Vandaag is de laatste dag het B&B Italia’s jubeljaar waarin het designbedrijf zijn 50ste verjaardag vierde. Als afsluiting maakte het een documentairefilm die vandaag in première gaat.

Om zijn vijftigste verjaardag te vieren, trakteerde B&B Italia al op een overzichtstentoonstelling, een boek over het eigen designverleden en talloze feestjes. Daar komt nu nog een documentaire bij. De titel “Poetry in shape. When design meets industry’ vat het Italiaanse bedrijf goed samen. B&B Italia staat namelijk vooral bekend om zijn meubels in bijzondere welvende vormen. Denk maar aan een klassieker als de ‘Up’ van Gaetano Pesce, een sensuele zetel uit 1969 die duidelijk geïnspireerd is op het wulps vrouwenlijf. Of de retro-futuristische ‘Moon’-bank van wijlen architecte Zaha Hadid.

Badeendje

Het is dankzij het unieke productieproces dat B&B dit soort vormen kan maken. Anders dan andere zetelmakers gaat B&B niet aan de slag met een houten karkas en verenmatrassen, maar maken de ontwerpers een mal waarin ze polyurethaanschuim spuiten. Het grote voordeel: je kan alle mogelijke vormen maken die je maar wil. Het grote nadeel: zo’n mal maken is peperduur.

Up van Gaetano Pesce
Up van Gaetano Pesce© B&B Italia

B&B Italia was in de jaren zestig de eerste die met deze methode begon. Het idee kwam toen Pierro Ambrogio Busnelli op een Londense beurs zag hoe speelgoedeendjes gemaakt werden. Die glooiende vormen wilde hij ook, maar dan in meubels. En dus ontwikkelde hij een nieuw proces met koud polyurethaanschuim. Daarmee heeft het bedrijf zich de afgelopen vijftig jaar op de kaart gezet.

Flatpack

Maar met een productieproces alleen kom je er natuurlijk niet: je hebt ook goede ontwerpers nodig. Vanaf het begin had signore Busnelli onder meer Tobia Scarpa aan boord. Zijn ‘Conorado’-zetel was een van de eerste ontwerpen van B&B Italia. Die werd geproduceerd in vier aparte onderdelen en zit met amper twee bouten in elkaar: geknipt om internationale verzending en verkoop te stimuleren. Noem het Ikea deluxe.

Ook voor hun bedrijfsgebouwen trokken ze de avantgardistische kaart. Buselli vroeg in 1973 Renzo Piano en Richard Rodgers om het te bouwen en hij kreeg een binnenstebuitenfabriek met de leidingen aan de buitenkant. Klinkt bekend in de oren? Vier jaar later bouwde het duo Piano-Rodgers het museum Centre Pompidou in Parijs.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De Italianen houden ook vandaag nog hun vinger aan de designpols. Zo werken ze nu onder meer met Barber & Osgerby en Patricia Urquiola. Stuk voor stuk zijn deze grootheden figuranten in de verjaardagsdocumentaire, samen met de groten van weleer zoals Tobia Scarpa, Vico Magistretti en Renzo Piano. Ook (schandaal)fotograaf Oliviero Toscani, die ophef veroorzaakte toen hij een halfbloot model opvoerde in een B&B Italia-reclamecampagne, krijgt een rol.

Dat de documentaire juist vandaag in première gaat, is geen toeval. B&B Italia werd opgericht op 13 april 1966, vandaag precies 51 jaar geleden. Daarmee komt er dus een einde aan hun feestjaar: na een jaar achterom kijken, maakt het Italiaanse designmerk zich nu op voor de toekomst. Benieuwd wat de komende vijftig jaar zullen brengen.

De volledige film bekijk je hier.

Partner Content