In beeld: zijn dit de (groene) steden van de toekomst?

4937267

Als we willen leven op een groenere planeet, moeten we volgens bio-architect Vincent Callebaut de steden aanpakken. Hij ontwerpt samenlevingsmodellen die futuristisch ogen, maar die antwoorden bieden op hedendaagse problemen als milieuvervuiling en overbevolking. Een rondleiding in de steden van morgen.

Wie archibiotect zegt, zegt Vincent Callebaut. Wij spraken hem in Gent in het kader van een lezing voor de Derde Long en de Vijfde Gevel, waar hij zijn ambitieuze plannen uit de doeken deed. Wonen we dan binnenkort allemaal in een ontwerp dat op de tekentafel van Callebaut tot stand kwam? Misschien. Vast staat dat het de komende jaren niet stil gaat blijven rond de architect.

Maar het blijft niet enkel bij dromen. Om zijn ideeeën te realiseren slaat hij de handen in elkaar met ingenieurs en universiteiten. Zo ontstond het plan om op drukke plaatsen, zoals in stationsgebouwen, tegels te leggen die energie opwekken wanneer er passagiers over wandelen. De enige plaats waar een grote voetafdruk wél voordelig is voor het milieu.

Wie is Vincent Callebaut?

De Belgische Vincent Callebaut werd geboren in 1977. Hij raakte geïnspireerd door de combinatie van architectuur en natuur. Het komt dan ook niet als een verrassing dat hij met zijn zogenaamde steden van de toekomst streeft naar een groener stadsleven. Onlangs bracht hij zijn nieuwe boek, Paris 2050 uit, waarin hij zijn futuristische ontwerpen toelicht. Nog dit jaar zal het eerste ecologische gebouw van Callebaut’s hand in Taipei de deuren openen.

(SDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content