Frèle juwelen verbeelden emoties

© Lore Van Keer

Via haar juwelen in porselein verbeeldt Lore Van Keer emoties.

‘Frèle.x’ heet het afstudeerproject van juwelenontwerpster Lore Van Keer. En zo zien haar juwelen er op het eerste gezicht ook uit: frèle. Maar er is ook de x. Die staat voor een lief kusje, voor tien, voor het einde of voor een afwerend gebaar.

“Oorspronkelijk werkte ik rond het thema gevangenis. Maar eigenlijk staat dat best ver af van mijn leefwereld. Zo ben ik op het idee gekomen om rond emoties te werken. Die kunnen iemand ook een opgesloten gevoel geven. Als een soort figuurlijke gevangenis dus”, stelt de ontwerpster.

Als basisvorm koos Lore Van Keer voor de kubus. “Die vind ik interessanter dan een ronde vorm. Bij een kubus kan je een positie innemen, je kan je bijvoorbeeld heel klein maken in een hoekje”, vertelt Van Keer. In haar juwelen experimenteert ze dan ook met de plaatsing van een klein zilveren kubusje in een grotere kubus uit porselein.

Frèle en hard

Daarnaast ging ze met die basiskubus ook variëren door hem uit te trekken of hem net open te vouwen. Hem uit te hollen of net vol te laten. Die porseleinen kubusexperimenten combineerde ze met een soort ongecontroleerd lijnenspel. “Dat lijnenspel is gebaseerd op juwelen die ik snel in een uurtje vormgaf. Daarvoor haalde ik inspiratie uit details van foto’s van Brusselse gebouwen.”

In haar juwelen combineert de ontwerpster vaak porselein met zilver. Meestal combineert ze het zilveren en porseleinen gedeelte zo dat je het juweel op meerdere manieren kan dragen. “Porselein kan er erg breekbaar en frèle uitzien. Maar tegelijk ook erg hard. Daarom spreekt het me zo aan”, stelt Van Keer.

Elien Haentjens

Frèle.x van Lore Van Keer is nog tot 10 juli te zien in de galerij van Ingrid Adriaenssens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content