Expo toont architectuur als uitdaging

© Mario Carrieri

De tentoonstelling rond het werk van Pier Luigi Nervi is voor het eerst te zien in België.

“De meest briljante artiest in gewapend beton van onze tijd”. Zo noemt Nikolaus Pevsner architect Pier Luigi Nervi (1891-1979). Nervi mag dan ook tot de grootste structuralistische architecten van de 20ste eeuw gerekend worden.

Midden jaren veertig ontwikkelde Pier Luigi Nervi het “ferro-cemento”, een tegelijk stevig en licht materiaal, waarin verschillende lagen fijnmazig staal met beton worden vermengd. Uit deze vernieuwende techniek kwamen mooie, complexe gebouwen voort, die de internationale naam van Nervi vestigden. Zijn werk is over de hele wereld verspreid.

Zo bouwde hij het merendeel van de sportinfrastructuur van de Olympische Spelen in Rome in 1960. Onder andere die vijftigjarige verjaardag wordt bekroond met deze expo. Voor het eerst is er een overzichtstentoonstelling gewijd aan zijn volledige oeuvre. Die expo bevat zowel maquettes, onuitgegeven tekeningen, foto’s als films.

De expo ging in première in het Brusselse CIVA, het Internationaal Centrum voor Stad, Architectuur en Landschap. Daarna reist ze onder andere door naar de Architectuurbiënnale van Venetië, naar het MAXXI in Rome, naar Turijn en Miami.

Elien Haentjens

Pier Luigi Nervi – Architectuur als uitdaging, tot 8 augustus in het Brusselse CIVA.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content