Erotische Sigarenpijp meerschuim

Mijnheer, Dit sigarettenpijpje was van mijn grootvader ( die ik nooit gekend heb). Ik vermoed dat het zo’n kleine 100 jaar oud is.( Mijn vader is geboren in 1924.) Hebt u enig idee van de waarde ervan? Vriendelijke groeten, Frie Mettrie

Meerschuim.

Meerschuim of sepioliet is een mineraal dat niets te maken heeft met de branding van de zee, noch de schelpen van een inktvis. De wetenschappelijke naam van meerschuim is magnesium silicaat.

Turkije.

Meerschuim is een vette en zachte steensoort die gemakkelijk te bewerken is. Meerschuim is poreus en licht, ideaal dus voor een pijp. Meerschuimen pijpen waren heel populair in de 19de eeuw. De meeste meerschuim komt uit Turkije. Maar het snijwerk gebeurde ook in Europa, vooral Centraal-Europa. Na de Eerste Wereldoorlog verloor de meerschuim pijp aan populariteit. Tijdens het interbellum kende de sigarenpijp, dit is een voorbeeld, wel wat succes. Dit sigarenpijpje heeft een erotisch getinte voorstelling. Wel meer meerschuimpijpen zijn erotisch getint. Ik kan op basis van deze foto niet uitmaken of het om zuivere meerschuim gaat, dan wel om Weense Meerschuim. Weense Meerschuim is een composietmateriaal vervaardigd uit meerschuimpoeder vermengd met lijm. De waarde van dit leuke meerschuimen pijpje ligt rond de 150 euro.

Pijpenkabinet.

Op het net vind je heel wat informatie over meerschuim. We verwijzen ondermeer naar de uitstekende sites: www.pijpenkabinet.nl en www.pijprokersforum.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content