Emmanuel Frémiet Vercingétorix

Dit bronzen beeld is reeds 20 jaar in m’n bezit,graag had ik wat meer erover geweten. Het beeld is onder getekend ” CHEF GAULOIS ” + een medaillon aan de achterzijde van het paard “S.P.Q.R” en bovenaan op de bronzen sokkel FREMIET.Naar mijn mening is het beeld van zeer mooie kwaliteit en fijn uitgevoerd,het is in perfecte staat met uitzondering van langs de ene kant het ontbreken van de fijne geleidingsteugel( van kop paard tot hand krijger) De hoogte van het beeld is 36 cm ,breedte 26 cm en de diepte 11 cm.De houten sokkel onderaan heb ik er zelf aan bevestigd om geen beschadiging te hebben aan de kast waarop het beeld staat. Kan u mij iets meer vertellen over dit beeld ? waarde ? oorsprong ? Met vriendelijke groeten,

Emmanuel Frémiet.

De Franse beeldhouwer Emmanuel Frémiet (Parijs, 1824 – 1910) was in zijn tijd een beroemde kunstenaar. Naast dieren sculpteerde hij ook tal van historische figuren, zoals Jeanne d’Arc. Je kunt sommige van zijn beelden zien in het Musée d’Orsay.

Koning Vercingétorix

In 1864 bracht hij zijn versie uit van de Gallische koning Vercingétorix die in 53 – 52 voor Christus slag leverde met de Romeinen. Hij werd natuurlijk als historische figuur opgevist door tal van koningen en politici. Vooral Napoleon III herkende in hem een belangrijke historische figuur. Hij gaf trouwens opdracht tot een hele reeks opgravingen, onder meer te Alesia, Gergovie en Bibracte om de resten van dit illustere verleden op te duiken. In 1864 lanceerde zelfs de Académie Française een literaire wedstrijd rond Vercingétorix.
Misschien bestaat er wel een rechtstreeks verband met dit beeld dat uit hetzelfde jaar zou dateren. Exemplaren van dit bronzen beeld komen nog wel voor in de handel. De waarde ligt rond de 1200 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content