Dubbele portie kunst en antiek: Tefaf en Eurantica

© Karel Appel Stichting

Ook voor wie niets kan kopen, loont een bezoek aan Tefaf of Eurantica de moeite waard.

Bent u kunstliefhebber en zit u goed in de slappe was? Reserveer dan maar een paar dagen vrijaf, want de wereldberoemde kunst- en antiekbeurs Tefaf opent in Maastricht zijn deuren. De week daarna is het de beurt aan Eurantica in Brussel.
De Tefaf is een beurs buiten categorie, die je niet kan vergelijken met welke andere kunst- of antiekbeurs dan ook. De Tefaf bestaat dit jaar 25 jaar en heeft al wat crisissen overleefd. Toen de beurs opstartte was het meteen raak, onze noorderburen mikten hoog en snoepten van alle bestaande beurzen, zoals Brussel, Parijs, Delft en Breda, de beste handelaren af. Maastricht werd een begrip.

Het niveau was zo hoog dat veel mensen dachten dat de beurs niet zo’n lang leven beschoren was. De reden? Topniveau aanhouden is niet gemakkelijk. Topniveau vind je ook niet overal. Je hebt niet voldoende aan de dealers van bijvoorbeeld de Benelux om zo’n beurs te vullen. Daarom koos Maastricht meteen voor een internationale aanpak. Zowel de handelaren als de kopers komen van over de hele wereld.

Tijdelijk museum
Maar er is meer. Voor een handelaar houdt Maastricht ook een risico in. Eenmaal je op Maastricht staat, kan je je niveau moeilijk nog opnieuw verlagen. En wie er eenmaal gestaan heeft, moet blijven. Maastricht had het zeker wat moeilijk tijdens de recente crisis. Vorig jaar lagen de officiële prijzen een stuk hoger dan de verkoopsprijzen. Je kon dus afdingen.

Op Maastricht is dat niet vanzelfsprekend. Je mag het ook niet laten blijken, want een koper die ginds actief is, wil het niet geweten hebben dat hij minder heeft betaald. De Tefaf is immers een luxemerk. Wie deel uitmaakt van de jetset en vertellen kan dat hij dit of dat op Maastricht heeft gevonden, bij wijze van spreken, bewijst dat hij goed in de slappe was zit.

Maar de Tefaf is meer dan louter een chique beurs. Het aanbod is er enorm. Het is een van de weinige beurzen waar je zowel iets van Leonardo kan bewonderen, als van Rembrandt of Picasso. Er is zowel hedendaagse kunst als echt antiek en archeologica. Kortom, het is een tijdelijk museum. De Tefaf loopt van 16 maart tot 25 maart, dagelijks van 11 tot 19u in het MECC te Maastricht (info: www.tefaf.com).

Eurantica
De Brusselse beurs Eurantica overlapt de Tefaf in tijd. Eurantica begint eind volgende week. Deze Brusselse beurs, een van de belangrijkste in ons land, is natuurlijk geen Tefaf, maar toch een interessante koopbeurs.

Dit jaar pakt Eurantica uit met een Vintage Design Space. Hiervoor worden enkele designhandelaren uit binnen- en buitenland aangetrokken. Het aanbod is ook weer ruim, van antiek tot bijna modern.

Piet Swimberghe

Tefaf, van 16 tot 25 maart in Maastricht.
Eurantica, van 23 maart tot 1 april op de Brusselse Heizel.Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content