Deze interieurkleuren bepalen de waarde van je huis

Kleur kiezen © Getty Images/iStockphoto

Een goede ligging en staat van een woonst zijn natuurlijk erg belangrijk als de waarde geschat moet worden. Maar dankzij kleine details, zoals de verf op de muren, kan je de waarde van je huis of appartement ook verhogen. Dat blijkt uit onderzoek.

Zillow, een Amerikaanse immosite, onderzocht welke interieurkleuren het best scoren wanneer je een woonst wil laten schatten voor verkoop. Er werden 50.000 foto’s van verkochte huizen onder de loep genomen. Vreemd genoeg is een huis met veel wit, niet altijd aantrekkelijker voor de koper. Het onderzoek werd uitgevoerd voor huizen in Amerika. Het is dus mogelijk dat de Belgische markt anders reageert op bepaalde kleuren.

Over het algemeen scoren gele tonen, saliegroen, warme aardetinten en duifgrijs goed. Warm en neutraal zijn de codewoorden. Ontdek hier het kleurenadvies per ruimte:


Keuken: kies liever voor geel, dan voor wit. Hiermee bedoelt Zillow geen felgeel, maar eerder subtiele geelachtige tonen en warm geel.

Slaapkamer: Vermijd bruin, kies liever voor lichtgroen of kaki.

Leefruimte: Blijf in de leefruimte weg van oranje, bruin en tussentinten van deze kleuren.

Eetkamer: Vermijd bruin en donkergrijs. Mauve, lila en aubergine scoren wel goed.

Badkamer: Ook hier kies je best niet voor bruin. Beige mag dan weer wel.

Zillow geeft toe dat persoonlijk smaak uiteraard ook een grote invloed heeft op potentiële kopers. Maar na het bestuderen van talloze foto’s, waren dit hun conclusies. Het schilderen van de muren is een relatief gemakkelijke en goedkope manier om de waarde van een woonst op te krikken. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content