Design met een geweten

Designers werken samen met armen en invaliden.

De designwereld kan best een geweten kan hebben. Een mooi voorbeeld is designer Hella Jongerius. De Nederlandse werkte vroeger al samen met Braziliaanse houtbewerkers en brengt binnenkort bij Ikea een wandkleed uit, gefabriceerd door een beweging van Indiase onderdrukte vrouwen.

Haar landgenoot Piet Hein Eek laat zijn Mukwa Originals-stoelen in Zambia maken door invalide timmerlui. Van elk verkocht exemplaar gaat de opbrengst naar de plaatselijke stichting ‘Op Eigen Benen’.

Minder exotisch, maar even lovenswaardig is het Duitse initiatief Loony Design. De studenten industrieel design van de Staatliche Akademie der Bildenden KÃOEnste in Stuttgart ontwerpen gebruiksvoorwerpen die de mentaal gehandicapten van een beschermde werkplaats in Baden produceren. Als de (wat misplaatste) naam Loony Design u al aan het lachen brengt, dan vindt u wellicht hun creatieve output ook hilarisch.

‘Mr Wilson’ is een tennisbal met een gleufje, bevestigbaar aan de badkamermuur, waarin u uw natte handdoeken kan klemmen. ‘Vitamin C’ zijn appelvormige stickers, die niet Apple-gebruikers op hun PC kunnen kleven. En ‘PÃOEmpel’ is een WC-ontstopper, omgetoverd tot hilarische kaarsenhouder, volgens de webshop van Loonydesign ‘ideaal voor een romantisch avondje op de plee.’

Thijs Demeulemeester

Info: www.loony-design.de

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content