De Histoire Naturelle van Buffon is een parel uit de Verlichting

Meesterwerk Buffon © d

In de nalatenschap van mijn ouders bevindt zich een reeks (17 boeken) goed bewaarde 18 eeuwse boeken . Histoire naturelle générale et particulière, avec la description du cabinet du roi’ , door M.de Buffon.

Histoire Naturelle Generale et Particulière van Buffon.

Deze prachtige boeken voeren ons meteen terug in de tijd, naar het tijdperk van de Verlichting. Dit zijn inderdaad vrij zeldzame en waardevolle parels uit de achttiende eeuw! Het gaat om het beroemde naslagwerk, de “Histoire naturelle, generale et particulière” van Georges-Louis Leclerc, comte de Buffon (1707 – 1788). Buffon was van 1739 tot 1788 intendant van de Parijse plantentuin en had dus een immense belangstelling voor de natuur en de wetenschap. Frankrijk was in die tijd trouwens toonaangevend inzake wetenschappen. Het land bracht tal van, vermaarde wetenschappers voort die voor heel wat baanbrekende publicaties zorgden, denk ook maar aan de Encyclopedie van Diderot.

Histoire naturelle de Buffon
Histoire naturelle de Buffon© d

Buffon maakte dus een uitgebreide beschrijving van de natuur en werkte daarvoor samen met heel onderzoekers. Buffon hechte ook veel belang aan de afbeeldingen, waardoor deze boeken prachtig werden geïllustreerd door Jacques de Sève en François-Nicolas Martines. De encyclopedist Buffon maakte een natuurbeschrijving die los stond van elke religieuze invloed, wat uniek was. Op die manier is hij een van de grondleggers van de moderne biologie en geologie.

Buffon
Buffon© e

Hij wordt ook als een voorloper beschouwd van Charles Darwin. De Histoire naturelle verscheen tussen 1749 en 1789 in 77 delen, waarvan u er dus een aantal bezit uit de tijd. Het gaat dus niet om heruitgaven. De waarde van een enkel deel ligt al snel rond de 400 à 500 euro! Het hangt ook een beetje van om welk deel het gaat, sommige zijn meer gezocht. Dus is dit lot best war waard!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content