De 8 jonge wolven van MAD Brussels op Interieur 2016
Het Mode en Design Centre – of kortweg MAD – Brussels, platform voor mode en design uit de hoofdstad, etaleert dit jaar het werk van acht innovatieve en revolutionaire ontwerpers. Van strakke en geometrische ontwerpen, over organische materialen en dito vormen, tot eerlijke, duurzame en bovenal unieke objecten. Dit is MAD anno 2016.
MAD gaat dit jaar in zee met virtuozen in onder meer geometrie, duurzaamheid, organische vormen, aerodynamica en minimalisme. In volgorde van verschijning, laten ze op Interieur 2016 het volgende wild op u los: Ateliers J & J, Pierre-Emmanuel Vandeputte, Pierre Coddens, Frederik Delbart, Laend, Kaju Design, Jo-a en Ecce Cycles.
ATELIER J & J
De populariteit van de korte keten trekt zich door tot in de designmiddens. De heren Jean Angelats en Jonathan Renou doen er nog een schepje bovenop en gooien wat autodidactisme in de mix. Hun all-in-one meubelatelier uit Brussel omvat een schrijnwerkerij en smederij. Ruwe materialen halen ze bij Belgische leveranciers, de productie gebeurt integraal op eigen bodem. Ateliers J & J beogen mooie, duurzame en betaalbare meubelen. Een voorliefde voor hout en metaal komt ten volle naar voren in de eerste collectie.
PIERRE – EMMANUEL VANDEPUTTE
Jong, aanstormend talent Pierre-Emmanuel Vandeputte zette in 2014 kamp op in het MAD in Situ, in Brussel. In datzelfde jaar studeerde hij af aan het prestigieuze La Cambre. Zijn enigmatische ontwerpen dagen de gebruiker uit; ze willen het evidente tackelen, gewoontes veranderen en uitnodigen tot een nieuwe kijk op de realiteit. Zin voor surrealisme en ambacht ligt aan de basis van zijn kunnen en sijpelt door in elk stuk.
PIERRE CODDENS
Pierre Coddens ziet zichzelf eerder als maker dan als ontwerper. Als intuïtief autodidact heeft hij een voorliefde voor minimalisme. Coddens’ ontwerpen streven naar een grafische impact op het interieur. Hij beschouwt ze eerder als een functionele sculptuur dan als ‘meubelstuk’. Hij hecht veel belang aan het gebruik van edele materialen. Dankzij de inbreng en medewerking van lokale partners, legt Pierre Coddens de focus op Belgisch ambacht en traditionele technieken als tegengif voor massaproductie.
FREDERIK DELBART
MAD heeft het op Brussel gemunt en daar bevindt zich ook de designstudio van Frederik Delbart. In zijn productdesign, strategisch design management en design consultancy staat respect voor de natuur centraal. Dit reflecteert zich in zijn keuze van materialen en het strenge toezicht op de assemblagemethodes en productiecentrales. Hout, glas, metaal, porselein en papier genieten zijn voorkeur. De eigenheid, textuur en structuur van elk van deze substanties inspireren hem om ze uit hun comfort zone te halen. Centraal staan zowel traditie als vernieuwing. Het resultaat? Goed doordachte, innovatieve, eerlijke en eenvoudige objecten.
LAEND
Toonaangevend textiel is onmisbaar in de interieurwereld. De bedsprays, tapijten, kussens en dekens van Laend springen in het oog dankzij hun dimensie, gewicht, textuur en ongewone grafische fluctuaties. ‘Moving graphic rhythms’, zo onderschrijft Laend zijn designs.
Bezielers Diane Steverlynck, Anne Masson en Eric Chevalier gebruiken hiertoe voornamelijk wol, omwille van het huiselijke gevoel. De ritmes, kleuren en texturen zijn het resultaat van speciaal ontwikkelde garens, die variaties in design en ritme toelaten in elk stuk textiel. Deze doordachte mix zorgt voor sfeervolle, unieke en strakke creaties.
KAJU DESIGN
De kruisbestuiving tussen Oosten en Westen is het geheim achter het succes van stichtend ontwerpster Leen D’Hondt. Een ander contrast dat het goed doet in de ontwerpen van Kaju is de divergentie tussen geometrische strengheid en soepelheid van organische vormen. De Japanse invloed is sterk voelbaar in de creaties en komt tot uiting in het evenwicht, de harmonie en sereniteit. Substanties van natuurlijke oorsprong, in het bijzonder hout, garanderen kwalitatief hoogstaande stukken met karakter.
JO-A
Bij Jo-a houdt de zoektocht naar dat ene, unieke stuk op. De hoeksteen van eender wiens interieur wordt gewillig ontworpen en gefabriceerd in dit Belgische atelier. Fijne, kwalitatieve materialen zoals hout en staal transformeren tot een vernieuwend en one-of-a- kind meubel met strakke, fijne lijnen die je blik vangen en vasthouden… Verwacht items met karakter, warmte en functionaliteit die nooit teleurstellen.
ECCE CYCLES
Waarom rijden als je kan vliegen? Ecce Cycles moet, met het hoverboard uit Back to the Future in gedachten, zijn begonnen aan het design van deze ‘fiets’, OPUS Sport.
Ecce Cycles werd in 2012 geboren in Brussel en bestaat uit een legertje getalenteerde ingenieurs en kunstenaars. Met het werk van designer Pierre Lallemand biedt Ecce Cycles unieke producten aan en verlegt hij de grenzen van de conforme stadsfiets. Elegante en sportieve lijnen verleiden en beloven de ontdekking van nieuwe, esthetische horizonten.
Carbon garandeert een solide en tegelijk vederlichte structuur. De aerodynamische vorm versterkt bovendien dat gevoel van gewichtloosheid. Met zijn gitzwarte, gestroomlijnde look mogen we de OPUS Sport gerust als kunstobject bestempelen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier