Bord faience de l est Saint Clement

beste, ik heb een bord op zolder gevonden bij mijn grootmoeder een handgeschikderd bord met een kleurrijke haan erop ik kan de schilder of afkomst helaas niet lezen wel dat het uit Frankrijk komt kunt u er meer over vertellen misschien…met vriendelijke groet, roger ravesteijn

Faience de L’est.

In het oosten van Frankrijk, ontstond er in de 18de eeuw een bloeiende keramiekindustrie die inhaakte op het succes van de beroemde faience van Straatsburg, beter bekend als ‘Strasbourg’. In Straatsburg, in het atelier Hannong, werd immers in de 18de eeuw heel fraai aardewerk vervaardigd met typische bloemendecors. Deze faience was ook destijds vrij kostbaar. Maar in naburige centra, zoals Saint-Clément en Les Islettes (Franse Ardennen) werd van rond 1750 tot 1850 faience gemaakt met dergelijke vlot geschilderde decors in de stijl van Straatsburg. Het ging dus om goedkopere versies voor Jan Modaal. Andere centra naast Saint-Clément waren Lunéville, Empinal en Sarreguemines. Al deze faience is bekend onder de benaming ‘Faience de l’Est’.

Kopie.

Dit bord is wel geen antiek voorbeeld. Het bordje is 20ste eeuws, maar uitgevoerd in 19de eeuwse stijl; weliswaar handgeschilderd. Het heeft vooral een decoratieve waarde: 10 euro. De antieke borden, vooral met grove bloemendecors, kosten tegenwoordig amper meer dan 15 à 20 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content