‘Belgische kunstverzamelaars luisteren niet naar wat hip is, maar kopen wat ze graag zien.’

© JOHAN JACOBS
Veerle Helsen

Kunsthistorica Ellen De Schepper (33) begeleidt met haar bureau Fine Art Consult zowel gevestigde als startende kunstverzamelaars.

“In oktober 2015 begon ik Fine Art Consult. Ik adviseer verzamelaars bij het kopen en verkopen van kunstwerken. Eerder werkte ik in de veilingwereld, onder meer bij Christie’s en Bonhams. Erg interessant, maar ook frustrerend. Ik had vaak te weinig tijd om mijn klanten écht goed te begeleiden. Met mijn eigen business kan ik die service wel bieden. Ik vind het heel boeiend om Belgische collectioneurs te begeleiden.

Want ze hebben een duidelijke eigen visie en ze zijn heel betrokken bij ‘hun’ artiesten. Ik zeg weleens: ze kopen met hun ogen, niet met hun oren. Oftewel: ze luisteren niet naar wat hip is, maar ze kopen wat ze graag zien. Anders dan andere kunstadviseurs hanteer ik geen minimum bestedingsbedrag. Ik werk ook vaak voor twintigers en dertigers die een kunstpassie hebben, maar geen ontzaglijk budget. Voor een paar duizend euro kun je al een werk kopen van een beginnende kunstenaar. Die jonge artiesten stel ik trouwens ook geregeld voor aan grote collectioneurs.

Ik beheer Fine Art Consult samen met Laura De Beir, al twintig jaar een goede vriendin. Ook zij studeerde kunstgeschiedenis en werkte in de veilingsector. Maar zij specialiseerde zich in oude meesters, en ik juist in moderne en hedendaagse kunst. Ideaal, zo vullen we elkaar aan. De job is echt onze passie. We zeggen vaak tegen elkaar dat we dit blijven doen tot we twee oude memeetjes zijn.”

fineartconsult.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content