Antieke Empire Nachttafel Chapuis

Chapuis © c

Dit fraaie kastje draagt de estampille van ene Chapuis, weet u iets meer over deze ebenist?

De nachtkast van Napoleon!

Door de aandacht voor keizer Napoleon zijn de antieke meubels nu zelfs wat de retour, zagen we op de BRAFA en zien we straks op de TEFAF in Maastricht! Vooral empiremeubels blijken in trek. Zopas vielen er foto’s in de bus van een schattige nachttafel van de beroemde Brusselse ebenist Chapuis!

Wat een elegant nachtkastje met een jaloeziedeur en een fijn marmeren blad! Het draagt bovendien de estampille (=het ingestempelde meestermerk) van “Chapuis”. Omdat ebenist Jean-Joseph Chapuis (Brussel, 1765 – 1864) zijn vak in Parijs leerde -zoals destijds veel kunstenaars, architecten en meubelmakers- mocht hij als meester zijn meubels “estampilleren”. Waar hij best fier over was, want op sommige meubels staan meerdere estampilles, aldus de Brusselse empire-expert en antiquair Wim Prové. Hij vermoedt dat er op de nachtkastje drie staan! Chapuis was actief van 1795 tot 1830 en maakte meubels die aansluiten bij de stijltrends van toen, van Directoire over Consulat tot Empire. Het gaat steeds om een sobere, maar uiterst elegant neoklassieke stijl. Prové merkt op dat de meubels van Chapuis steeds verfijnd en technisch virtuoos werden afgewerkt en het mahoniefineer werd gelijmd op olm. Chapuis leverde ook meubels aan Joséphine de Beauharnais en koning Willem II.

Dit zeldzame nachtkastje uit het begin van de 19de eeuw is een 900 euro waard, de handelsprijs ligt ongeveer dubbel zo hoog. Een paar is meer waard. Het is ook aan wat restauratie toe. Het is een echt collectorsitem waarvoor de belangstelling groeit. Je kunt meer meubels van Chapuis zien in het Charliermuseum en Jubelparkmuseum in Brussel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content