Achttiende eeuwse Antieke Wijnfles

dag piet ik heb hier een zeer oude fles in groen glas , ze heeft wel een eigenaardige vorm ! andere oude flessen hebben een langwerpige vorm , deze is breder vanonder had dit een bedoeling destijds ? hoe oud denkt u dat deze fles is , werd er wijn uit geschonken ? en heeft de mooie fles een bepaalde waarde ? dank u voor het opzoek werk piet !! mvg

Antieke wijnfles, ajuinfles of kattekop.

Wat een mooie antieke fles! Deze antieke wijnfles stamt uit het begin van de 18de eeuw toen wijnflessen nog niet langwerpig en cilindrisch waren en ook niet horizontaal werden gestapeld. Deze mondgeblazen heeft een typische ajuinvorm, daarom hebben verzamelaars het soms over ajuinflessen of zelfs kattekoppen. De fles heeft dus een plat lichaam en een conische hals voorzien van een onregelmatige lip. In die tijd werden flessen nog niet met een kurk afgesloten, ook een van de redenen waarom horizontaal stapelen niet aangewezen was.

Zo’n flessen vind je in de hele Lage Landen. Ze werden bij duizenden gemaakt, ook in de glashutten van Vlaanderen. Zo vervaardigde de Brugse glasblazer Collinet er in de 18de eeuw honderdduizenden exemplaren van die over de hele wereld werden verspreid. Maar denk nu niet dat al die flessen uit Brugge komen, want er waren overal glasateliers. Dergelijke flessen worden wel eens opgediept uit scheepswrakken. De waarde ligt rond de 125 euro. Sommige, meer zeldzame modellen zijn wat meer waard.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content