350 naar België gesmokkelde antieke voorwerpen weer op Iraanse bodem

© iStockphoto

Na meer dan dertig jaar juridische strijd zijn 350 antieke voorwerpen vanuit Brussel in de Iraanse hoofdstad Teheran aangekomen. Dat melden Iraanse media en bevestigt professor Eric Gubel, directeur ad interim van de Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel.

De zaak gaat terug naar de jaren zeventig, toen negen kisten met gesmokkelde kunstvoorwerpen in beslag genomen werden die via een zogenaamde “diplomatieke koffer” ons land binnenkwamen. De voorwerpen, waarvan sommige dateren van 2.000 voor onze jaarrekening, kwamen uit een archeologische site in Khorvin en werden daar sinds 1965 verzameld.

In een krantenartikel in De Morgen uit 2005 zegt het hoofd van de onderzoekseenheid Archeologie van Nabije Oosten (UGent) dat ze in de jaren zeventig de juridische inventaris van de kisten maakte, maar zelf niet weet hoe die bij de instelling terechtkwamen.

Terug naar de rechtmatige eigenaar

De Iraanse staat startte in 1981 al juridische procedures om de kunstwerken terug te krijgen, ondertussen werden de kisten naar het Jubelparkmuseum (KMKG) overgebracht, en het Gentse hof van beroep hakte onlangs de knoop door. Naast de 350 voorwerpen uit de kisten moest ook een gestolen oude mantelspeld, die in 2002 nog tentoongesteld werd op de expo “7000 jaar Perzische Kunst” in de Gentse Sint-Pietersabdij, teruggegeven worden.

“De oudheden werden aan de rechtmatige eigenaar – Iran – teruggegeven, zoals we dat sinds circa 2000 zelf aan de Belgische justitie voorstelden”, zegt professor Gubel (Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis KMKG) vrijdag. “Er is dan ook nooit een claim tegen de KMKG geweest en we zijn blij met de gelukkige afloop.”

De kunstwerken werden in Teheran in ontvangst genomen door vicepresident Massoud Soltani-Far, bevoegd voor Toerisme en Kunstpatrimonium. Iraanse media melden dat er nog gelijkaardige zaken lopen in Groot-Brittannië, Frankrijk, Turkije en Pakistan. (Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content