Zo vier je ‘anders’: veganistisch
Vroeger at iedereen wat de pot schafte, maar tegenwoordig houden verschillende gasten aan jouw feesttafel er een eigen dieet op na. Omdat het voor hen ook feest is, vertelt Weekend.be je graag hoe je je feestmenu aanpast, of waar je terecht kan wanneer je zelf door het bos de bomen niet meer ziet. Elke dag opnieuw een ‘ander’ feestelijk menu voor die ene vervelende schoonzoon. Vandaag: vegan.
Het blijkt dat je je dochter verkeerd hebt verstaan: je nieuwe schoonzoon is niet veggie, maar vegan. Dat wil zeggen dat haar nieuwe jongeman niets eet dat van dierlijke oorsprong is: noch vlees, noch zuivel, noch honing.
Beginnen bij het begin
Geen dierlijke producten, dat betekent: geen rosbief, maar ook geen roomsoep, geen gratin dauphinois, geen mayonaise bij de kroketjes en geen klassiek dessert zoals roomijs, gebak of crème brulée.
Is veganisme dan een synoniem voor ‘geen feestmaaltijd’? Gelukkig niet. Het lijkt misschien een hele uitdaging om een kerstdiner samen te stellen met enkel groenten, fruit, zaden en noten, maar als je enkele basisprincipes leert kennen, zal je merken dat niet zo hoeft te zijn.
Doordat de veganistische keuken groenten centraal stelt, is ze helemaal anders dan onze standaard manier van koken. Toch kan je een gulden middenweg vinden, zodat je geen twee verschillende menu’s hoeft te koken op één avond. Wat denk je bijvoorbeeld van onderstaand menu?
Iedereen vegan
Een veganistisch aperitief is amper een uitdaging: stouw je salontafel vol met olijven, rauwkost en nacho’s met bijhorende dips en je bent vertrokken. De eerste akte van de avond overleef je gemakkelijk als gastvrouw of -heer.
Soep blijft – ook in een veganistische variant – een gemakkelijk voorgerecht. Kies voor een soep op basis van groentebouillon en je hebt zonder veel moeite een eerste gang die door àl je gasten gesmaakt wordt. Ben je gebrand op een romige soep? Draai er dan bijvoorbeeld (zoete) aardappelen, bloemkool of pompoen door, of werk af met een scheutje sojaroom.
Daarna op het menu: een goedgevulde salade die ook je andere gasten maar al te graag zullen opscheppen, eventueel bij hun stukje vlees. Zo hoef je geen twee volledig aparte hoofdgerechten te bereiden. Deze salade van vegan blogster Julie Van den Kerchove is een goed voorbeeld:
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Tot hiertoe viel het allemaal toch best nog mee, niet? Het moeilijkste onderdeel van een veganistisch menu is echter misschien wel het dessert. Ga maar na: nagenoeg alle klassieke nagerechten bevatten eieren, boter of room.
Veel klassiekers kennen een veganistische variant, maar die bereiden vraagt wel wat extra moeite en sommige ingrediënten zijn moeilijk te vinden. Gelukkig heeft Julie ook daar een oplossing voor: tijdens deze eindejaarsperiode levert ze vegan cheesecakes aan huis die zo lekker (en mooi) zijn dat je andere gasten niet eens zullen beseffen dat ze een veganistisch dessert eten.
Tips & tricks
Deze drie gouden tips zorgen ervoor dat ook een veganist zich welkom voelt aan jouw feesttafel:
- Wist je dat je noten zonder erg veel moeite kan transformeren in de meest romige saus? Laat ze een nacht weken in water, giet ze af en mix ze samen met wat olijfolie, peper, zout en verse kruiden tot een saus. Ideaal om vegan schotels van wat smeuïgheid te voorzien.
- Er bestaan erg veel substituten voor zuivel: de bekende sojaproducten hebben de laatste jaren gezelschap gekregen van producten op basis van rijst en allerhande noten. Ze hebben allemaal hun eigen smaak – experimenteer gerust -, maar ze zijn niet allemaal even geschikt om bijvoorbeeld mee te bakken. Voor veganistische pannenkoeken is het dus aangeraden op voorhand een kleine hoeveelheid uit te proberen!
- Wees niet bang van kruiden. Een veganistische salade staat of valt met de smaakmakers. Een handvol gehakte verse kruiden, een lepeltje ahornsiroop of een geut sojasaus doen wonderen.
Adresjes
Verfijnd: In Antwerpen vind je het volledig plantaardige restaurant Bites & Wines, waar – zoals de naam al verklapt – ook nog eens bijzonder lekkere wijnen geschonken worden. Tijdens de kerstlunch zal er bovendien live muziek gespeeld worden.
Verborgen parel: Met Funky Jungle zet Mechelen zich op de kaart als stad die niet vies is van de vegan keuken. De gerechten zijn er eerder simpel, maar wel lekker, vers en betaalbaar.
Afhalen: In Markies de Salade kan je een tafel reserveren, maar je kan er ook gebruik maken van de afhaal- en leverservice. Het 100% plantaardig restaurant staat daarbij open voor specifieke vragen of wensen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier