Wie wordt Viskok van het Jaar 2018?

© /

Welke professionele kok heeft het lekkerste en origineelste gerecht met rode poon, de Vis van het Jaar 2017, op zijn kaart staan? We komen het te weten op 20 november op de Horeca Expo in Gent, waar vijf finalisten het tegen elkaar opnemen.

VLAM koos samen met de Vlaamse visserijsector voor rode poon als Vis van het Jaar 2017. Poon klinkt velen ongetwijfeld onbekend in de oren en dat is jammer, want het is een lekker visje dat het heel jaar door voordelig in prijs is. Om daar meer aandacht voor te genereren, organiseert VLAM nu opnieuw de wedstrijd Viskok van het jaar.

Wedstrijd

De vakjury, samengesteld uit vertegenwoordigers van de belangrijkste restaurateursverenigingen en voorgezeten door NorthSeaChef Filip Claeys, maakte een voorselectie uit de ingestuurde recepten. Vijf finalisten werden geselecteerd en zullen op 20 november in de demonstratiekeuken van Horeca Expo naar de titel van ‘Viskok van het Jaar 2018’ dingen.

Voor die titel strijden Sander Verdegem (restaurant Patrick Devos in Brugge), Olivier Dumalin (Atelier), Traiteur Niek Ducheyne uit Brugge, Xander Verzelen (restaurant L’Improviste by David Selen in Waregem), Stijn de Vreese (restaurant Benoit en Bernard Dewitte in Ouwegem) en Jeff Beyens (restaurant Poorthuys in Bokrijk).

Vorige edities werden gewonnen door onder andere Sam Van Houcke (restaurant Onder de Toren in Hansbeke), Rob Stevens (D’Oude Pastorie in Lochristi) en Jonathan Oliver (restaurant De Jonkman in Brugge).

Rode poon

Poon wordt meestal in zijn geheel aangeboden en wordt ter plaatse gekuist en gefileerd. Het visvlees is stevig, heeft een diepe smaak en leent zich uitstekend voor vissoepen en visstoofpotten. Verder is de vis heerlijk op het vel gebakken bijvoorbeeld op de barbecue. De vis kan op veel manieren bereid worden: in de pan, in een gewone oven, in een microgolfoven, gepocheerd, gestoomd, in papillotten, op spiesjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content