‘Week van de Smaak’ uit de startblokken

De Smaakmobiel © gf

Vanaf 13 november focust de Week van de Smaak elf dagen lang op duurzame voeding. Er staan zo’n 700 activiteiten op het programma, waaronder de Smaakboot en de Smaakmobiel die heel Vlaanderen aandoen.

De achtste Week van de Smaak – zeg maar: de lekkerste week van het jaar – is afgetrapt. Onder de titel De Duurzame Verbeelding kan je van 13 tot 23 november terecht op zo’n 700 locaties over heel Vlaanderen terecht om je culinair te laten verrassen of bij te leren hoe je je ecologische voetafdruk kan verkleinen. Van insecten proeven, een cursus ‘kringloopkoken’ of ‘urban farming’ tot een kennismaking met de burgers die de hongersnood tijdens de eerste wereldoorlog aanpakten (‘de smaak van de oorlog’), een huiskamerproeverij in Gent en een culinaire wandeling doorheen de Brusselse binnenstad.

Op ‘verloren vrijdag’, op 21 november, gaan lagere scholen uit heel Vlaanderen aan de slag met voedseloverschotten. Bedoeling is voedselverspilling onder de aandacht te brengen. Ook EVA – het Etisch Vegetarisch Alternatief – springt mee op de kar. Op donderdag 20 november geven negen restaurants een speciaal veggiemenu.

De Vistournée

De Vistournée wil de Belgische vis naar voren schuiven en de sector een hart onder de riem steken door middel van de ‘Smaakboot’ en de ‘Smaakmobiel’. Door concurrentie van goedkope, ingevoerde vis staat de Belgische visserij immers onder (constante) druk.

De Smaakboot is een ronddrijvend restaurant dat langs de Belgische kust tot in het binnenland vaart. Elf topchefs, waaronder Flemish Foodie Olly Ceulenaere (restaurant Publiek) en sterrenchef David Bertolozzi (restaurant Berto), serveren aan boord het beste van de zee, terwijl vissers, wetenschappers en biersommeliers de gerechten toelichten.

De Smaakmobiel is een felrode omgebouwde caravan die langs de kustlijn het binnenland inrijdt. Zeven creatieve chefs maken er in evenveel gemeentes hun lokale variant van de bekende Fish & Chips. Tijdens de Week van de Smaak wordt ook een chef verkozen die de beste Fish & Chips van Vlaanderen klaarmaakt. (DB)

Klik hier voor het volledige programma.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content