Week van de Fair Trade moet Belgen aanzetten bewuster te winkelen

© BELGA

De Week van de Fair Trade start vandaag. Tot en met 13 oktober roepen de organisatoren de Belgen op om hun engagement te verhogen. Dat blijkt nodig, want volgens cijfers van het Trade for Development Centre stagneert het aantal Belgen dat voor fair trade kiest.

In 2017 kocht de Belg gemiddeld voor 14,77 euro aan fairtradeproducten. Daarmee steeg de consumptie van van eerlijke productie lichtjes tegenover 2016, toen het 14,30 euro was. De stijging is echter veel minder dan in de jaren daarvoor, toen de consumptie per persoon jaarlijks toenam met 1,5 tot 2 euro.

Daarnaast geeft 64 procent van de Belgen aan fairtradeproducten te hebben gekocht. Dat is exact evenveel als in 2016. Niet alleen het aantal mensen dat de producten koopt stagneert, maar ook de frequentie waarmee ze dat doen.

De Belgen die geen fair trade kopen, doen dat naar eigen zeggen omdat ze de producten te duur vinden.

Faire cacao

Om de betrokkenheid en het engagement in België te verhogen, roepen de organisatoren van de Week van de Fair Trade op om deel te nemen aan de activiteiten, die plaatsvinden in heel België. Zo bieden een aantal restaurants in Gent een fairtrademenu aan of projecteert Kortrijk het verhaal achter de producten op verschillende gebouwen in de stad. De kalender met alle activiteiten is te vinden op de website van de Week van de Fair Trade.

De focus van de week is cacao. Volgens het Trade for Development Centre is er nog veel werk aan de winkel om cacao eerlijker te produceren. Wereldwijd zouden meer dan twee miljoen kinderen in de sector werken en ook de ontbossing die met de productie verbonden is, neemt niet af. Verder leven de cacaoboeren in extreme armoede en wordt dat niet aangepakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content