Wat betekent stijgende cacaoprijs voor Belgische chocolademarkt?
De prijs van cacao is de laatste jaren fiks gestegen. Dit jaar alleen al steeg de prijs met achttien procent. Verschillende factoren hebben ervoor gezorgd dat er steeds meer vraag is naar cacao, maar tegelijk wordt er geen aanzienlijke stijging waargenomen in het productieproces van het zwarte goud. Moeten Belgische chocoladefans wanhopen?
De prijs van cacao is de laatste jaren fiks gestegen. Dit jaar alleen al steeg de prijs met achttien procent. Verschillende factoren hebben ervoor gezorgd dat er steeds meer vraag is naar cacao, maar tegelijk wordt er geen aanzienlijke stijging waargenomen in het productieproces van het zwarte goud. Moeten Belgische chocoladefans wanhopen?
In De Standaard kunnen we lezen dat Mars heeft aangekondigd dat de prijzen van hun producten, waaronder Snickers en M&M’s, op de Amerikaanse markt met 7 procent worden verhoogd. Ook Hershey’s spreekt van een stijging van 8 procent van zijn chocoladeproducten.
Meer vraag naar chocolade
Een van de redenen voor stijging van prijs is de sterk toegenomen vraag naar chocoladeproducten in groeilanden. Chocolade is hier, door de stijgende lonen, niet langer een luxeproduct. De vraag naar chocolade neemt dus wereldwijd enorm toe. Maar de productie stijgt niet evenredig. Vooraleer de productie kan bijbenen moeten de slechte omstandigheden van de cacaoboeren en de problemen met duurzaamheid, vergrijzing en kinderarbeid worden aangepakt volgens experts.
Tijdens de World Cocoa Conference werden deze thema’s besproken. Hoewel de evolutie erg traag gaat, zien de meeste betrokkenen een positieve instelling bij de boeren en andere belangengroepen en hopen ze op een rooskleurigere toekomst. Vertegenwoordigers van cacaoboeren pleiten voor trainingen, kwalitatieve zaden, een bundeling van krachten en meer toegang tot kennis. Op die manier zou het tekort aan cacao aangepakt kunnen worden.
En in België?
Voorlopig hoeven Belgische chocoladefans nog niet te vrezen. De stijgende cacaoprijs zal zich nog niet meteen laten voelen in de prijs van Belgische pralines. Zo laten Dominique Persoone en Neugeus weten dat ze geen prijsverhogingen plannen, hoewel ze de stijgende cacaoprijs wel voelen. Ook Mars plant in de nabije toekomst geen prijsveranderingen. Een kanttekening bij dit positieve nieuws is wel dat de chocoladeproducten in Belgische supermarkten sinds 2010 een prijsstijging van 8,98 procent hebben ondergaan.
Wie voor de zekerheid toch chocolade wil hamsteren, kan deze best op een droge en donkere plaats bewaren. Hoe donkerder de chocolade, hoe beter ze te bewaren valt.
Laat ons vooral hopen op betere omstandigheden voor cacaoboeren zodat er naar hartenlust cacaobonen kunnen geoogst worden. Want een leven zonder betaalbare chocolade, daar tekent niemand voor. (LP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier