Walldog en Würst: een smakelijke modecollectie met een verhaal

© Walldog

Het Belgische modelabel Walldog vertaalt verhalen en opschriften van authentieke winkels naar modecollecties. Binnenkort komt daar ook een lokale held uit Vlaanderen bij. De Leuvense slagerij Rondou, huisleverancier van de ‘haute-dogs’ van Würst (Jeroen Meus), vormde de inspiratie voor een nieuwe capsule-collectie.

Wanneer je een stad bezoekt dan zijn het niet de grote monumenten of de toeristische hotspots die het karakter van de buurt laten zien. Het zijn de kleine zelfstandigen, de kappers en slagers, de slotenmakers en de bakkers die de ziel uitademen – niet toevallig beroepen die des te hard moeten knokken in onze huidige maatschappij om overeind te blijven tegen reusachtige ketens. Bij het Belgische label Walldog* omarmen ze deze kleine shops die met hun etalageraam de toon zetten – of net uit de toon vallen.

* Een “Walldog” was de roepnaam voor de ‘net-niet-goed-genoeg-kunstschilder’ die commerciële logo’s en illustraties aanbracht op muren, borden en vitrines in de Verenigde Staten van de 19de eeuw. Lokale ambacht was de inspiratie voor hun typografische kunst, waarmee ze de lokale economie overal ter wereld een gezicht gaven.

Authenticiteit

Het is ook daarom dat ze zich bij Walldog hebben toegespitst op een modelijn die deze authenticiteit in de verf zet. De logo’s, reclamepanelen of grappige opschriften van de ‘street shops’ print Walldog op T-shirts, tops, tanks en sweatshirts voor zowel mannen en vrouwen. Zo ontdek je tussen de eerste collectie T-shirts met het logo van Claudio, een Italiaanse barbier in New York, of van de Dancing & Acting Class van Babu in Mumbai.

Walldog en Würst: een smakelijke modecollectie met een verhaal
© Walldog

Elke print op je shirt of sweater is namelijk gelinkt aan een online video, waarin je de sympathieke eigenaars ontmoet in hun ’tempels van authenticiteit en ambacht’ – typische lokale humor inbegrepen. In je shirt staan nog meer weetjes over wat je draagt. Zelfs de gps-coördinaten van de exacte locatie van je print. De gebruikelijke ‘hang tags’ zijn vervangen door prachtige postkaarten met de originele afbeelding van het logo.

Walldog brengt bovendeel een deel van de winst van zijn kledingverkoop terug naar een sociaal doel in de regio waar het verhaal vandaan komt. Hoe meer de verhalen gedeeld worden via sociale media en hoe groter de verkoop, hoe meer er kan geïnvesteerd worden in de lokale economie. Walldog werkt hiervoor samen met SOS Kinderdorpen en andere lokale ngo’s.

Verhalen vertellen

Verhalen vertellen, dat was voor initiatiefnemer en landgenoot Philippe Pelsmaekers het hoofddoel. En nu heeft hij zijn pijlen gericht op een Vlaamse winkel, namelijk de Leuvense slagerij Rondou die al sinds 1965 bestaat. In Samen met Jeroen Meus ontwikkelde slagerij Rondou in 2015 de “Würst saucisse”. Die bestaat voor 100% uit varkens- en rundvlees. Geen broodkruim, geen additieven, geen E-nummertjes, alleen maar het beste vlees, gebakken op een houtskoolgrill

Achter zo’n smakelijk worstenrecept moet een goed verhaal zitten“, dachten ze bij Walldog en zo gingen ze met hun camera langs bij de Leuvense slagerij Rondou. Via het onderstaand filmpje, ontdek je het verhaal achter de haute dogs en de voorliefde van slager Filip Rondou voor bijlen, die bovendien de inspiratie voor de officiële Würst / Walldog T-shirts & sweaters vormden. Het team van Jeroen Meus & co is alvast fan van de collectie. In alle Würst foodtrucks draagt het personeel de officiële Walldog T-shirts als uniform deze zomer. (KS)

Vanaf midden augustus is de capsule-collectie van T-shirts & sweaters verkrijgbaar in de verkooppunten van Walldog. Ongeduldige fans kunnen nu al een exemplaar reserveren via de website. Zo geniet je van 10% korting en draag je bovenal je steentje toe aan de Rondou Foundation, een organisatie die zich inzet voor de strijd tegen de ziekte van Duchenne. De collectie bestaat uit 2 sweaters en 1 T-shirt voor mannen. Een sweater koop je tijdelijk aan €89,99 i.p.v €99,99, een T-shirt koop je tijdelijk aan €44,99 i.p.v. €49,99 Pre-order hier: www.walldog.world/wurst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content