Uitgetest: bento box, een origineel lunchpakket om zelf te maken

© Getty Images/iStockphoto

Japanse moeders voeren al jaren de competitie om hun kind(eren) de mooiste lunch mee te geven naar school. En nu krijgen ze ook nog eens concurrentie van ons, want steeds meer mensen knutselen de zogenaamde bento boxen in elkaar voor zoon- en dochterlief. Wij gingen een specialist vragen hoe we dat het beste kunnen aanpakken.

Ben jij al trots op jezelf als je ’s morgens de tijd hebt gevonden om zelf een lunchpakket samen te stellen? Dan zal je mond helemaal openvallen wanneer je de kunstwerkjes ziet die Japanse moeders meegeven met hun kroost. Een van die moeders die haar kind dagelijks verrast met een originele lunch is Silvia Gunadi, de uitbaatster van originele geschenkwinkel Kupuku en organisatrice van bento-workshops in Berchem.

De bento box is de Japanse (en doorgaans een pak creatievere) variant van onze brooddoos. Smeren wij onszelf en onze kinderen dagelijks een pak boterhammen met kaas, choco of hesp, dan kan een lunchbox in het Oosten er elke dag weer helemaal anders uitzien. De inhoud bestaat elke dag uit drie delen: koolhydraten (pasta, brood of rijst), proteïnen (vlees, vis of ei) en groente en fruit. Kenmerkend is dat de lunchtrommel is opgedeeld in verschillende compartimenten, zodat de verschillende voedselwaren mooi op hun plaats blijven liggen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Er zijn verschillende soorten bento boxen, zo legt Silvia Gunadi uit. “Maar ik maak vooral kawaii bento, of kyaraben, schattige lunchpakketten.” Vandaag staat de workshop in het teken van het aankomende midherfstfestival, een Oost-Aziatisch feest waarop de maangodin wordt gevierd. “Ik heb nog nooit twee keer dezelfde bento box gemaakt. Ik laat mij elke dag inspireren door wat ik zie of wat mijn dochter gaat doen op school. Ook deze bento heb ik nog nooit gemaakt, dus ik hoop dat alles goed gaat.”

Brood of rijst?

We vliegen er meteen in met een broodbento. Silvia doet dan misschien wel een grote toegeving wat betreft uitzicht, op vlak van inhoud heeft haar dochtertje weinig inspraak: “Ze moet alles leren eten.” En dus beleggen we simpelweg enkele boterhammen met kaas. Die kan je vervolgens uitsteken, zodat de boterhammen zelf een aantrekkelijke vorm krijgen, maar je kan ze ook beleggen met een in een leuke vorm gesneden extra plakje kaas. Nog wat sterretjes en bloemen uit de kaas en dunne schijfjes rauwkost duwen, een gezichtje knippen uit nori, de brooddoos volproppen met groenten in verschillende kleuren en het deksel kan al op ons eerste lunchpakket. We zijn klaar voor een iets grotere uitdaging: een bento box met rijst.

“Daarvoor kan je eender welke plakkerige rijst gebruiken, zoals sushi-, risotto- of dessertrijst”, zegt Silvia. We kneden de gekookte rijst met vochtige handen en met behulp van een stuk plastic folie in de vorm naar keuze. (Probeer het zelfs maar niet zonder dat je je handen hebt nat gemaakt: dan eindigt de rijst overal, maar niét in je lunchbox.) Voor het konijn kneden we een bol (het hoofd) en vier worstjes (de oren en poten). Alles vastzetten doen we met stukjes spaghetti: “dat is veiliger dan een tandenstoker, want het is eetbaar en het wordt zacht na een tijdje in de rijst.”

Morgen lunchen we in stijl! #bentobox #bento #bentohime #lunch

A photo posted by Knack Weekend (@knackweekend) on

Vervolgens maken we het konijn af met wat strategisch gesneden stukjes ham en nori en vullen we de box op met een siliconen vormpje vol gebakken worstjes en ander vlees. Ook de groenten kunnen niet ontbreken. Afwerken doen we met een maan, gemaakt van een stuk maïskolf, een plakje smeltkaas en wat nori. De rode wangetjes maken we met een toefje ketchup.

De dag erna zien de bento boxen er – ondanks een gehaaste sprint richting station, een treinrit van een uur en een wandeling richting redactie – nog verbazend goed uit. Ook aan de andere criteria voldoen ze the day after nog steeds: ze zijn lekker én ze maken iedereen aan dezelfde tafel tijdens de lunchpauze jaloers.

Conclusie: een bento box maken is – als jij net als wij graag speelt met je eten – erg fijn om te doen en niet moeilijk. Wel vraagt het wat voorbereiding en tijd. Nu ja, zeker als je het al enkele keren gedaan hebt, valt dat laatste nog mee. De meest ingenieuze creaties van Silvia kosten haar een halfuurtje, maar voor een alledaagse versie heeft ze maar een kwartier nodig. “En ik vind bento boxen maken zo leuk dat ik die tijd er graag aan geef.”

Silvia’s tips voor de perfecte bento:
  • Houd je niet strikt aan de Japanse traditie, maar gebruik producten van eigen bodem en laat je inspireren door wat je rondom jou ziet.
  • Houd het gezond en gebalanceerd: gebruik genoeg groentenen fruit. (Maar als je kind al fruit krijgt op school, is het niet nodig het ook in de bento te steken.)
  • Oefening baart kunst! Als je dit een paar keer doet, zal je er sneller en beter in worden.
  • Let op de hygiëne. Gebruik plastic folie om je bolletjes rijst vorm te geven in plaats van je handen en gebruik zoveel mogelijk chopsticks, zodat je het eten niet hoeft aan te raken.
  • Steek je bento box vol genoeg, zodat er niets van plaats begint te veranderen als je zoon of dochter de speelplaats over rent.
  • Weinig tijd? Met een paar leuke prikkertjes maak je een saaie boterham meteen een pak smakelijker.
  • Wees niet te enthousiast met rijst. “Ik gaf het mijn dochter pas af en toe nadat ze vijf geworden was. Anders zou de juf het boeltje achteraf altijd hebben moeten opkuisen.”

Zelf ook bento boxen leren maken? Silvia organiseert regelmatig workshops boven haar winkeltje in Berchem. (EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content