Tips en recepten voor een lekkere nieuwjaarsbrunch

© /

Lekker, eenvoudig en snel, dat zijn de toverwoorden voor een geslaagde brunch. En al zeker na een stevig nachtje feesten. Tips en recepten.

Oud- en nieuwjaar – en al het bijhorende culinaire en feestelijke vertier – is voor vele vrienden of familieleden het uitgelezen moment om nog eens te logeren bij de gastvrouw en -heer. Al even leuk is om nog eens gezellig en uitgebreid te brunchen. Niemand die dan zin heeft om uren in de keuken te staan. En aangezien het huis op die eerste dag van het jaar goed bevolkt is, zijn er handen genoeg om deze snelle en lekkere gerechten in elkaar te flansen.

Tips en recepten voor een lekkere nieuwjaarsbrunch

Brunchen doen we traditioneel meestal vanaf een uur of tien, elf en het kan uitlopen tot 14 uur. Behalve op nieuwjaarsdag, dan kan je gerust enkele uren later uit de startblokken schieten.

Fruit, yoghurt, toast, broodjes, eventueel zoete ontbijtkoeken en vers geperst sap mogen niet ontbreken, maar ook deze frisse slaatjes en eiergerechten zijn onmisbaar.

Vergeet ook de smoothies niet.

Recepten:

Fruitsla met komkommer en tomaat

Salade met Noord-Hollandse Gouda

Bruschetta met mozzarella, basilicum en ovengedroogde tomaatjes

Glasnoedelsalade

Of je het nu gewonnen of verloren brood noemt: wentelteefjes zijn altijd een hit, dus ook tijdens brunch-time. Of hoe je van het brood van de avond ervoor dat je verloren waande, toch nog een winner kan maken. Om geen kemels te schieten : neem deze zes tips door voor de perfecte wentelteefjes.

Serveer ook soep, met veel groenten. Of je opteert voor de klassieke tomatensoep, een wortelsoep met koriander, of deze pompoensoep. Ook niet te versmaden: de variant met gember, chili en pompoenpitolie .

Ook niet weg te denken op de brunchtafel is het ei. Uiteraard smaakt een omelet met spekjes en champignons, maar voor deze brunch gaan we voor lekkere gerechten waarbij het ei in zijn geheel bewaard blijft, geen roerei, frittata of soufflé, dus.

Koud buffet

Tips en recepten voor een lekkere nieuwjaarsbrunch
© /

Een nederig, hardgekookt eitje krijgt meer smaak als het in een jasje van worstenvlees wordt gewikkeld en dan gefrituurd in een krokante laag broodkruim. Bij ons noemt men dat ‘vogelnestjes’ en serveert men ze met tomatensaus, de Britten haalden de mosterd wellicht bij de Indiërs, maar doopten het recept om onduidelijke redenen om tot Scotch eggs. Ze worden traditioneel koud geserveerd bij picknicks en koude buffetten. Omdat een gefrituurd kippenei nogal zwaar op de maag kan liggen, kunnen kwarteleitjes een lichtere en elegantere oplossing bieden.

Het recept: Scotch eggs

Brunch met een retrothema

Een andere manier om hardgekookte eieren op te waarderen, is de eieren na het koken te halveren en de dooiers te vermengen met andere, liefst pittige, ingrediënten. Zoals bijvoorbeeld mayonaise, mosterd, tabasco, gesnipperde uien, ansjovis, olijven, kerriepoeder, cayennepeper, worcestersaus, enzovoort. Je kan ze naar keuze en naar smaak met de geprakte eierdooiers vermengen en weer in de lege eiwithelften scheppen. Een fijne additie voor een brunch met een retrothema.

Originele brunch

Voor een originele variant op spiegeleieren trekken we naar Mexico: daar worden huevos rancheros omgeven door een dikke saus van tomaten, rode paprika’s en koriander. Ze worden zeer heet geserveerd, zodat de geraspte kaas lekker in de saus smelt, en worden, opgerold in een tortilla, uit de hand gegeten. Durvers doen er nog een schep refried beans bij.

Het recept: Huevos rancheros

Tips en recepten voor een lekkere nieuwjaarsbrunch
© /

Brunchklassieker

Eggs Benedict zijn een brunchklassieker waarin de pure smaak van het gepocheerde ei gecombineerd wordt met het rijke aroma van een hollandaisesaus. In ons recept vervingen we de gekookte ham door gerookte zalm, waardoor het gerecht eigenlijk zou moeten omgedoopt worden tot Eggs Royale. Voor vegetarische gasten kun je in het recept verse spinazie en kaassaus gebruiken in plaats van ham en hollandaise.

Het recept: Eggs Benedict

Verfijnde brunch

Spinazie, kaas en eieren vormen inderdaad een geslaagde combinatie, bij uitstek in soufflés, frittata’s en ook in oeufs en cocotte. Dit laatste gerechtje is niet alleen verfijnd, het is ook snel klaar. De cocotte is een variant op gratin, maar met een verrassing op het eind: een zachtgegaard eitje om knapperig brood of soldaatjes in te dompelen. Een heerlijk alternatief voor liefhebbers van zachtgekookte eitjes.

Het recept: Oeufs en cocotte met spinazieroom

Smakelijk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content