Sinterklaas kapoentje, leg wat fairs in mijn schoentje: chocolade zonder bittere nasmaak
Lees ook: Fairtrade chocolade: wat houdt het label precies in?
Dat het Boni-assortiment behoorlijk wat Sinterklaas-figuren bevat, wist je al. Maar dat alle producten van de Sinterklaas-lijn sinds kort ook het UTZ-label dragen, dat misschien nog niet! Dit betekent dat de boeren met de ondersteuning van UTZ hun cacaobonen op een productievere en milieuvriendelijkere manier verbouwen. Leuk extra weetje: álle Boni Selection-producten die chocolade bevatten – van chocopasta tot ijsjes en van koekjes tot chocolade tabletten – zijn tegenwoordig gecertificeerd met het UTZ- of fair trade label.
Prijzen: vanaf 0,95 euro
Wie Joost Arijs zegt, zegt meteen ook perfectie en vernieuwing. Verwacht echter geen extreme of ingewikkelde smaakcombinaties, gekke tierlantijntjes of drukke decoraties. Alles draait om no-nonsensepatisserie, met aandacht voor verfijnde smaken en texturen, en de puurheid van de ingrediënten. Arijs pakt er niet mee uit, maar vindt faire chocolade gebruiken een vanzelfsprekendheid.
17 cm: 12 euro; 24 cm: 18 euro.
Het is niets nieuws dat Oxfam fairtrade verkoopt. Maar toch konden we deze niet uit dit lijstje weren: de pure Sint-figuur bestaat voor 99% uit fairtrade ingrediënten.
Aanbevolen prijs: 6,70 euro.
Tony’s Chocolonely heeft dan geen holle figuurtjes, het merk met Nederlandse roots brengt wel de typische letters uit. Niet alleen die letters en de verpakking zelf zijn erg mooi, ook het streven van Tony’s Chocolonely naar een slaafvrije cacao-indtustrie en het verhaal hoe het merk is ontstaan, zijn dat.
3,24 euro voor een letter.
Reen was verpleegkundige, maar de voorbije jaren heeft ze het over een andere boeg gegooid en kwam ze via het maken van taarten en cupcakes uit bij haar ware liefde: chocolade. Behalve signatuurpralines en kwalitatieve bean-to-barrepen vind je in haar winkel en webshop ook chocolatten mannekes.
Vanaf 3 euro.
Ook deze topchocolatier pakt niet uit met het faire karakter van zijn chocolade, maar hij werkt wel nauw samen met cacaoboeren en betaalt hen een eerlijk loon. Het Sinterklaas-assortiment van Marcolini is niet zo groot, maar als je dan toch in een van zijn boetieks staat, kan je er net zo goed al een heerlijke eetbare kerstboom inslaan, niet?
De figuren zijn exclusief verkrijgbaar in Marcolini-boetieks, vanaf 15 euro.
Opgelet: deze erg fijne chocolade is vermoedelijk niets voor kinderen. Maar de grote kinderen mogen toch ook wel iets krijgen van Sinterklaas? De twee Antwerpenaren Isabelle Quirynen en Tom Geens ontwikkelden kort geleden hun eigen chocolademerk Coup de Chocolat. Het resultaat is een pure chocolade met een 70 % Zuid-Amerikaans cacaogehalte die erg fijn smaakt. Nee, het is geen figuurtje, maar voor Gusta maakten we graag een uitzondering.
5 euro per tablet, verkrijgbaar in heel wat zaken. Vooral in Antwerpen, maar stilaan ook in andere steden.
Bijna alle chocolade van Libeert, verkrijgbaar in de grote supermarkten, wordt onder het fairtrade- en UTZ-logo geproduceerd. Ook fijn is de ‘andere’ smaak Caramel Doré die het merk onlangs lanceerde. De zoete karamelsmaak is een fijne afwisseling tussen al dat snoepen door.
Prijzen variëren, verschillende verpakkingen verkrijgbaar.
Belgisch, biologisch én fairtrade: deze chocolade zeevruchten van Belvas kan je zonder schroom opsmikkelen. Verkrijgbaar bij biowinkels zoals Bioplanet.
Genieten van de heerlijke biochocolade van Newtree kan ook guilt free. Ze geloven immers dat elke persoon op aarde waardevol is. Daarom steunen en beschermen ze kleine landbouwgemeenschappen via fairtradepraktijken.
Green Dream: Belgisch, biologisch, glutenvrij en fairtrade. Kan dus gewoon in de schoen, ook in die van de ouders.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier