Restaurant ‘The Butcher’s Son’ in Antwerpen: Professioneel duo

© cwf en PH

Sinds de grondige renovaties is de Antwerpse brouwerijsite De Koninck een culinaire ontmoetingsplaats geworden. We stapten er The Butcher’s Son binnen, een lekker restaurant met klassiek Belgische spijskaart. Het accent ligt op vlees, dat zelf wordt gekozen aan de koeltoog.

Plaats van de actie is de vroegere filterzaal van de oude stadsbrouwerij De Koninck. De site kreeg een nieuwe bestemming en brengt culinaire ambachtslieden bijeen, zoals chocoladebewerker Jitsk Heyninck, affineurs Van Tricht (Only Cheese), beenhouwerij De Laet & Van Haver (The Butcher’s Store), bakker Kenney Van Hoorick (Baked) en kok Bert-Jan Michielsen (The Butcher’s Son).

Om de voor de buitenwereld verscholen brasserie The Butcher’s Son te bereiken, moet je naar de eerste verdieping. De trap leidt langs een vitrine met rijpende karkassen, wat zorgt voor aangrijpende beelden. De eetzaal met de roestvrijstalen keuken is modern en sober ingericht. De tafels zijn gedekt met chic wit linnen. Je wordt professioneel en vriendelijk ontvangen door sommelier Luc Dickens. Hij is vennoot en werkte samen met initiatiefnemer Bert-Jan Michielsen tien jaar lang in restaurant de Schone van Boskoop. Het wordt al snel duidelijk dat de twee hun vak kennen.

Restaurant 'The Butcher's Son' in Antwerpen: Professioneel duo
© cwf en PH

Het repertoire op de spijskaart is klassiek Belgisch en het accent ligt op vlees, dat zelf wordt gekozen aan de koeltoog. Er is een bierkaart en er is een wijnkaart, ingedeeld in ontdekkingen, toppers en klassiekers.

De spijskaart is in opbouw en wordt uitgebreid met huisbereide charcuterie.

Onze keuze

Op tafel kwam smeuïge rillettes van nek van Duroc-varken met Triple d’Anvers en curry crumble. Traag gegaard en gelakt buikspek werd vergezeld door rode biet en radijs (17 euro). Sneden smakelijk Black Aberdeen-gebraad werden koud opgediend op mierikswortelsaus met crème van peterselie (16 euro). Uit respect voor de omgeving dronken wij een bolleke De Koninck van het vat (3 euro).

Een dik stuk gepaneerd en goudbruin gebakken pladijs kwam met tartaarsaus, fris aangemaakte kropsla en in ossenwit gebakken frieten (24 euro). Het krachtig smakende vlees van zes weken gerijpte lende van Simmental-rund kwam met botersla, frieten en bearnaise (35 euro).

Wij genoten van deze vakkundige keuken en sloegen het nagerecht over. (PvD)

The Butcher’s Son : Boomgaardstraat 1, 2018 Antwerpen, 03 230 16 38. Lunch : 29 euro. Zaterdag en zondag gesloten.

BRASSERIE

Keuken 7,5

Decor 7,5

Comfort 7

Bediening 7,5

Prijs/kwaliteit

Restaurant 'The Butcher's Son' in Antwerpen: Professioneel duo
© cwf en PH

1. De chef-kok

De 34-jarige Bert-Jan Michielsen was vijftien jaar toen hij op zijn ouders moest wachten en slager Luc De Laet hem een schort gaf en vroeg om gehaktballetjes te draaien. Met het diploma van beroepsschool Spijker op zak is hij gaan koken op een wijndomein in Zuid-Afrika. Hij kwam terug om bij zijn vriend Luc De Laet het traiteursbedrijf op te starten. Tegelijkertijd werkte hij in de Schone Van Boskoop, waar hij na tien jaar wegging als souschef.

2. Favoriete chef-kok

Bert-Jan Michielsen bewondert leermeester Wouter Keersmaekers van De Schone van Boskoop voor zijn gedrevenheid en passie, voor de manier waarop hij de terroirkeuken benadert en voor zijn vooruitziende visie.

3. Favoriet product

Kalfszwezerik en kalfsnieren zijn favoriet. Als de nieren rosé zijn gebakken, laat Bert-Jan ze in een vergiet uitlekken, zodat de sterke smaak verdwijnt. Zwezeriken bakt Bert-Jan snel krokant in geklaarde boter. Hij laat ze langzaam voortgaren in de oven, wat tijd en zorg vraagt.

Restaurant 'The Butcher's Son' in Antwerpen: Professioneel duo
© cwf en PH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content