Restaurant Sir Kwinten: Wijn en spijs in harmonie

Yanick Dehandschutter © CWF & PH

Frisse, hedendaagse gastronomie in een vlotte sfeer, wijnadvies van de wijnkeldermeester van het jaar en bediening met witte handschoen aan bodemprijzen: dat is mogelijk in restaurant Sir Kwinten, te Lennik.

Restaurant Sir Kwinten is gelegen aan de Markt van Lennik, de poort naar het Pajottenland, die wordt bewaakt door een levensgroot bronzen standbeeld van een Brabants trekpaard. Het wijnrestaurant werd tien jaar geleden begonnen door de ouders. Zoon Yanick Dehandschutter heeft al zes jaar de leiding en wordt sinds twee jaar bijgestaan door zijn broer Sam. Tot het team behoren ook keukenchef Herwig Kiebooms en souschef Glenn Verhasselt.

Sir Kwinten evolueerde en Yanick ontpopte zich tot topsommelier. Hij wist de meest begeerde trofeeën binnen te rijven (Eerste Sommelier van België Prosper Montagné 2012, Beste Sommelier van België 2013, Sommelier of the Year 2015). De wijnkaart brengt een persoonlijke selectie champagnes en wereldwijnen van overwegend kleine huizen en dat tegen zeer aantrekkelijke prijzen. De wijn wordt geschonken in elegante, Oostenrijkse Zaltowijnglazen, wat het drinkplezier vergroot.

Onze keuze

Op tafel komt verleidelijk lekker brood en wij kiezen het driegangenmenu met keuze (35 euro) en het bijpassende wijnarrangement (23 euro). Om de honger aan te scherpen komt er een glaasje Kremstal, Grüner Veltliner Thurnerberg 2013 en een reeks welkomsthapjes. Er zijn twee verschillende voorgerechten. Insalata caprese bestaat uit burrata samen met variëteiten tomaat en basilicum, begeleid door Köfererhof 2012 Südtirol Brixner Eisacktaler, gemaakt uit oude kernerstokken.

De Mechelse koekoek komt met ganzenlever, quinoa, babygroenten en sauce Vincent (5 euro supplement). In het glas: een heerlijk minerale Siciliaanse Lucido Catarratto, een witte wijn met een zweem oxidatie, gemaakt door het opkomend talent Marco De Bartoli.

Er is keuze tussen twee hoofdgerechten. Zeetong ligt in het bord naast tzatziki met noordzeekrab, lamsoor, en groene asperges. M’Hamsacouscous krijgt het gezelschap van een glas Pichler-Krutzler, Trum Riesling, Wachau, een pure Oostenrijkse wijn met een mooie structuur. Zomerree is gekoppeld aan Parijse champignons, spitskool, raapjes, gepofte aardappel, hazelnoot en een glas volle en krokante Pinot Noir 2013, Domaine d’Antugnac, Côté Pierre Lys uit de Haute vallée de l’Aude.

Ook de nagerechten verschillen. Jubileumkersen liggen in het bord met kirsch, gel, cake, vanille-ijs en amandelschilfers. Bereidingen met aardbeien uit Vlezenbeek verschijnen met een lichte muntgel, ijs en crumble. Daarbij komt een glaasje citroengele, aromatische en halfzoete Domaine Hoenshof Wurzer 2013 uit Borgloon. Al wat wij proefden was licht en harmonieus en begeleid door perfect gekozen wijnen. (PvD)

Categorie: laagdrempelige gastronomie

Keuken 8

Decor 7,5

Bediening 8

Prijs/kwaliteit 8,5

Sir Kwinten: Markt 9, 1750 Lennik. 02 582 89 92. Maandag, dinsdag en zaterdagmiddag gesloten. Menu’s van drie gangen 35 euro, vier gangen 49 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content