Restaurant De Kwizien in Hasselt: Limburgs knus

Anne-Sophie Breysem © Cwf&ph

De Kwizien in Hasselt is een gastronomisch restaurant met klassiek geïnspireerde keuken. Aan het roer staat opkomend talent Anne-Sophie Breysem, de huidige Lady Chef of the Year 2015.

Aan het Jeneverplein, in de buurt van het Nationale Jenevermuseum en het Provinciale Begijnhof, en aan de rand van het centrum – voor de automobilist een hele opluchting – opende negen jaar terug een ‘rustig restaurant’ voor ‘rustige mensen’. Restaurant De Kwizien heeft dezelfde directie als het nabijgelegen Borrelhuis.

Voor de ontvangst en de dagelijkse leiding zorgt Marielle Clercx. Deze moeder van drie kinderen zette De Kwizien in de markt als gastronomisch restaurant. Om dat waar te maken, werd de Hongaar Csaba Ignacz aangenomen, die zeven jaar aan de zijde van de bekende Hasseltse kok Luc Bellings stond.

Enkele jaren geleden overleed Csaba Ignacz. In zijn plaats kwam Anne-Sophie Breysem, een jonge vrouw die haar vak serieus neemt. Zij verwierf door haar inzet recent de titel van Lady Chef of the Year 2015.

Wij kwamen op een maandagavond en zagen hoe alle tafeltjes bezet geraakten. Onze plaats bood uitzicht op de open keuken en wij zagen hoe Anne-Sophie geconcentreerd en rustig bord voor bord afwerkte. De eetzaal is gedompeld in een comfortabele, Limburgse huis kamersfeer. Wij misten de aanwezigheid van de communicatieve Marielle Clercx, die door een gebroken pols aan de zijlijn stond.

De Kwizien presenteert geen spijskaart en is daardoor een eethuis met een hoge drempel. Het instapmenu met drie seizoengerechten van de dag kost 47 euro. Zoals de andere menu’s moet het besteld worden voor het volledige tafelgezelschap.

Onze keuze

Wij kozen het instapmenu en kregen welkomhapjes in de vorm van mousse van paling met kruidenpuree en gelei van wortel of rauwe zalm met krokant van zoete aardappel en gelei van dragon. Er was ook soep van wilde paddenstoelen met kunstmatig truffelaroma, dat voor heel wat puristen de herfstkeuken verpest.

Het voorgerecht was een miniportie gebakken zonnevis met butternutpompoen, bospaddenstoelen en weer het allesoverheersende parfum van synthetische truffelolie. Wij lieten een fles Vistalba Corte C 2012 uit Mendoza (Argentinië) ontkurken, een intense rode met (h)eerlijke smaken en een uitstekende verhouding prijs/kwaliteit (26,50 euro).

Het nadeel van de open keuken is dat je veel ziet, zoals het leeghalen van vacuümzakjes met traag gegaarde en traag onder de lamp opgewarmde parelhoen. Daarbij kwamen structuren van wortel, opnieuw bospaddenstoelen, gekonfijte aardappel en jus van rozemarijn.

Afsluiten deden wij met een feestelijk en lekker nagerecht van peer, linde-ijs, karamel, praliné en mokka. (PvD)

Keuken 7

Comfort 7

Bediening 7

Prijs/kwaliteit 7

Restaurant De Kwizien : Jeneverplein, 3500 Hasselt, 011 24 23 44. Gesloten op dinsdag, woensdag en zaterdagmiddag. Lunchmenu twee gangen 34 euro, menu’s van 47 tot 83 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content