Mokja *** in Gent: aangename inleiding tot de Koreaanse keuken

© CWF&PH

Voor een smakelijk Koreaans driegangenmenu in een stijlvol decor moet je aan de Wiedauwkaai in Gent zijn.

Ae Jin Huys vormde een van de industriële ruimtes van de Gentse Eskimofabriek om tot een kantine met klasse. De voormalige textielfabriek uit de negentiende eeuw herbergt nu een keur aan coworking spaces en creatieve studio’s. Door de week kunnen deze hongerige creatieven terecht in haar zaak Factor.æ om te ontbijten en te lunchen en maandelijks is er een pop-updiner onder de noemer Mokja, dan kookt Ae Jin een Koreaans driegangenmenu bij elkaar voor de democratische prijs van 35 euro.

De sides zorgen ervoor dat de soep niet monotoon wordt, telkens kan worden afgewisseld met iets fris of pittigs

Gezeten op hoge stoelen aan de brede marmeren vensterbank hebben we een goed zicht op de volle zaal. De ruimte is met smaak ingericht en profiteert van de charmante elementen van de vorige eeuw: ranke stalen raamprofielen, elegante lijnenconstructies om de verwarmingselementen achter te verstoppen en een groot gebogen hoekraam met zicht op het binnenplein. Het diner start met chungmu kimbap: rijst gewikkeld in zeewier. Deze rolletjes zijn simpel en zuiver, opgepept door een rijke dip en frisse gefermenteerde daikon. Uit de drankenkaart, die ook een uitgebreide selectie aan verrassende niet-alcoholische dranken toont zoals kombucha en koudgeperste sappen, kiezen we een glas ongefilterde witte wijn van het domein Leoni in Italië (5 euro), hoewel ook de goedgekozen bieren ons in verleiding brengen.

Er staat slechts één iemand in de zaal – wegens een collega met griep, horen we later. Maar de dame in kwestie blijft rustig en vriendelijk onder haar uitdagende taak, waarvoor hulde. Als het hoofdgerecht op tafel komt, blijkt dakjjim bap een stevige kom krachtige bouillon met groenten, boterzachte kip en glasnoedels te zijn. Hierbij wordt een resem kleine kommetjes geserveerd, met bijgerechten zoals kimchi (pikante, gefermenteerde kool), gepekelde groene peper en spinazie met sojabonenpasta. De sides zorgen ervoor dat de soep niet monotoon wordt, telkens kan worden afgewisseld met iets fris of pittigs. Subtiel zoet-zuur en diep hartig van smaak, is deze maaltijdsoep geraffineerd troosteten, ideaal om een Belgische winteravond te verwarmen.

Afsluiten doen we met een punch van Koreaanse bes en soju, de sterkedrank die wordt gebrouwen op basis van rijst. De punch proeft zowel zoet, bitter, zuur als zout. De lichte wrangheid van de bessen zorgt voor een perfecte afsluiter van de maaltijd. Met een licht gevoel, maar toch goed gevoed, wandelen we van tafel. De Mokja-diners zijn een aangename en laagdrempelige introductie in de Koreaanse keuken.

MOKJA

Type keuken: Koreaanse comfortfood

Sfeer & geluid: kantine met stijl, ongedwongen sfeer

Rekening: 35 euro voor 3 gangen


Wiedauwkaai 23J, 9000 Gent – 0485 700 331 – mokja.be

Sterretjes: * matig, ** correct, *** positieve belevenis, **** aanrader, de omweg waard

Partner Content