Kustrestaurants die u moet ontdekken

De Belgische kust kan rekenen op een reeks prima eetadressen waar culinair met een grote C wordt geschreven. Mosselen, paling, garnaalkroketten… Een selectie.

De Belgische kust kan rekenen op een reeks prima adressen waar culinair met een grote C wordt geschreven. Van De Panne tot Knokke heb je 66 kilometer lang de ruimte om je inwendige mens te verwennen. Mosselen, paling, garnaalkroketten, maar ook Italiaanse of Franse specialiteiten… In de restaurants aan de kust is het lekker én gezellig!
LE COUP VERTHelemaal van deze tijd

Dit eethuisje met plaats voor twintig gasten houdt het midden tussen een Londense delicatessenwinkel en een Romeinse trattoria. De tafeltjes staan rond een grote toonbank met meeneemgerechten. Le Coup Vert is ook een traiteur, misschien dat het interieur daardoor wat koel overkomt, maar dat wordt goedgemaakt door de gezellige tafeltjes achterin. In de keuken geeft Christian Souvereyns, de zoon van de beroemde chef-kok van het Scholteshof, een eigen invulling aan de Knokse gastronomie. Je kunt hier natuurlijk ’s middags lunchen maar de avond is een beter moment om te genieten van een menu met meer verfijnde voorgerechten, hoofdschotels en desserts. Christian kruidt ze met Aziatische en mediterrane accenten.

Adres: Sparrendreef 92, 8300 Knokke, 050 62 70 14.
FORT NAPOLEON Wat je noemt een apart adres

Dit elegante restaurant staat naast een vuurtoren en is gehuisvest in een oud militair fort dat in 1810 gebouwd werd in opdracht van de kleine korporaal en latere keizer. Vijf jaar lang is er gewerkt aan de renovatie van het fort. Het resultaat is zonder meer indrukwekkend. Het bleek een uitstekend idee om Fabiaan Van Severen, de broer van de vermaarde ontwerper Maarten Van Severen, in te schakelen voor de inrichting. Decorontwerp is misschien een beter woord, want de architect heeft een perfect geïntegreerde creatie ontworpen, met de nadruk op glas en transparantie. De Franse keuken is van prima niveau. Chef-kok Rudi De Coster is duidelijk zeer geïnspireerd door de zee, aan de andere kant van de weg! Wie iets minder tijd heeft, kan voor een lichte maaltijd terecht in de bistro. Als het mooi weer is kun je buiten eten op het terras, waar pas goed tot je doordringt hoe bijzonder deze plek eigenlijk is.

Adres: Vuurtorenweg, 8400 Ostende, 059 33 21 60. MARKT XI Een chef-kok met vlees én vis als specialiteiten

Zelf eet u liever vis, maar uw partner kiest voor een etentje buiten de deur bij voorkeur vlees? Dan bent u bij Benny Van Torre aan het goede adres, want hij is goed in allebei. Daar zit een anekdote aan vast. Benny stamt uit een familie van vissers, maar aan zijn muur hangt een diploma van de slagersopleiding! De inrichting van Markt XI is klassiek met als overheersende kleuren wit, crème en grijs. Benny heeft een creatieve kaart waarop elementen uit andere keukens en onverwachte combinaties te vinden zijn.

Adres: Driftweg 11, 8420 De Haan, 059 43 44 44.
DE MOSSELBEURSDé must aan de kust, mosselen met friet

Sommige lekkerbekken zweren bij een portie mosselen-met-friet. Het mekka van de mosselen? De Belgische kust, natuurlijk! In Oostende is hét adres voor deze klassieker De Mosselbeurs. De zwart-wit geruite tegelvloer, het decor dat de sfeer van een vuurtoren oproept, hier en daar een vintage-accentje… Dit is typisch zo’n adres waar je je meteen thuisvoelt. Op de kaart een ruime collectie mosselgerechten, bereid met bijvoorbeeld pastis, witte wijn, look, geitenkaas, Provençaalse saus, room, bier (Westmalle tripel), maar ook op Thaïse wijze en zelfs – maar dat is misschien meer iets voor de durvers – met gorgonzola, peer en pancetta… Allergisch voor mosselen? De runderfilet met keuze uit vier sausjes is overheerlijk.

Adres: Dwarsstraat 10, 8400 Oostende, 059 80 73 10.

NOORDERLICHT
Smullen in het achterland

Om de kuststreek te doorgronden moet je ook even uitwijken naar het achterland. Damme en de Damse vaart zijn ook door het schilderachtige licht een bezoek meer dan waard. Een adres dat bijna iedereen kent is de Siphon, een voortreffelijk restaurant, maar er is hier nog eethuisje in de buurt, in Hoecke, dat rust hoog in het vaandel voert. Het restaurant van Johan Verstraeten en Michèle Van Vyve is hét adres voor wie nostalgisch wil smullen, want de specialiteit van Noorderlicht is paling. Uiteraard is die er ‘in het groen’, maar Johan heeft ook een eigentijdse versie gecreëerd van een ouderwets palinggerecht: met room, erwtjes en stukjes spek. Geen zin meer om hierna nog naar huis te rijden? Het Noorderlicht heeft een gezellig terras en kamers voor wie hier een nachtje aan de vaart wil logeren.

Adres: Damse Vaart Noord 33, 8340 Hoecke, 050 60 13 39.


CICCIO
Een stukje Italië

De virtuoos aan het fornuis van Ciccio is niemand minder dan Claudio Dell’Anno, die in 2009 als winnaar uit de bus kwam van het VTM-programma ‘Mijn Restaurant’. Hij tovert indrukwekkende interpretaties van Italiaanse klassiekers op tafel. Een voorbeeld? De vitello tonnato met citroen en coeur de boeuf tomaat. Het interieur straalt met de strakke lijnen een eigentijdse chic uit.

Adres: Dumortierlaan 64, 8300 Knokke, 050 60 96 61.

OESTERPUT
Een absolute topper

Dit is ongetwijfeld een van de bekendste adressen aan de kust die een omweg waard zijn. Niet zozeer voor het gebouw zelf, dat een beetje doet denken aan een betonnen loods, maar natuurlijk wel voor de verser-dan-verse gerechten die op de kaart prijken. Sommigen komen hier voor de mosselen, anderen voor de kreeft, maar de absolute must is de ‘plateau royal’, die wordt geserveerd met champagne naar keuze.

Adres: Wenduinse Steenweg 16, 8370 Blankenberge, 050 41 10 35.
Michel Verlinden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content