Gojo: Ethiopisch eethuis in Antwerpen

© Cwf&ph

Voor een kennismaking met de Ethiopische keuken en de cultuur ben je in restaurant Gojo, in de Antwerpse Minderbroedersrui, aan het juiste adres.

Gojo is een van de weinige Ethiopische eethuizen die ons land rijk is. Initiatiefnemers zijn de Marokkaanse Belg Karim Sebbahi en zijn Ethiopische vrouw Yehanna. Gojo is ondergebracht in een mooi oud huis met een art nouveaugevel en een oude tegelvloer. Het is sfeervol ingericht in zwart en bruin.

De eetzaal is bescheiden gedecoreerd met etnische smuk. Yehanna, die op haar dertiende van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba naar België kwam, leerde koken van haar moeder en haar tantes. Haar kookstijl is van een huishoudelijk niveau.

Omdat de christelijke bevolking in Ethiopië tweehonderd vastendagen per jaar in acht neemt (vlees en zuivelproducten zijn dan verboden), kent de keuken veel veganistische schotels. Ethiopische koks combineren Indiase en Arabische specerijen zoals kardemom, kruidnagel, kaneel, fenegriek en kurkuma.

Specialiteiten

Onontbeerlijk is berbere, een kruidig mengsel van versgemalen en geroosterde specerijen, waarin hete rode peper en fenegriek essentieel zijn. Een andere belangrijke, mildere kruiderij is niter kibbeh, geklaarde boter met specerijen. Veel gerechten bestaan uit gemakkelijk te bereiden eenpansmaaltijden en stoofpotten. Het vlaggenschip van de Ethiopische keuken is wot, een zeer pittige stoofschotel op basis van berbere.

In Ethiopië eten tafelgenoten uit een schaal (messob): hoe groter het gezelschap, hoe groter de schaal. Centraal staat enjera, een Ethiopische zuurdesempannenkoek, bereid met het mineraalrijke graan teff, ook liefdesgras genoemd. Je scheurt een stukje van de pannenkoek en schept daarin het vlees, de groenten en de saus.

Onze keuze

Gojo stelt twee ontdekkingsmenu’s voor, waarvan één vegetarisch (22 euro) en één met vlees (26 euro). Wij kozen de laatste versie en kregen in afwachting een onnodig vullend hapje van gebroken bulgur met rozijnen. Op tafel kwam een grote messob met gerechtjes om te delen.

Wij ontdekten Doro Wot (stoverij met kippenboutjes, gekookt eitje en berberesaus), Minchet Alicha (rundsgehakt met kurkuma), Beg Wot (lam in stoofsaus) en Yemiser Key Wot (linzen en aardappels in gekruide tomatensaus). De bereidingen werden begeleid door salade van witte kool met wortel, salade van rode biet en huisgemaakte brokkelkaas om de kruidigheid te blussen. (PvD)

Categorie: Ethiopisch eethuis

Keuken 6,5

Decor 7

Comfort 6,5

Bediening 7

Prijs/kwaliteit 7

Gojo, Minderbroedersrui 43, 2000 Antwerpen, 03 284 20 49, info@gojoantwerp.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content