De Groenendijk: Honderd jaar paling

Een van de authentiekste eethuisjes in Vlaanderen is ongetwijfeld De Groenendijk. Het volkse restaurant, waar de klok stilstaat, ligt op een idyllische plek tegen de Scheldedijk. De schapen grazen aan je voeten en aan de andere kant van het water zie je Rupelmonde.

Het was overgrootmoeder Pauwels die begin vorige eeuw het jagershuis opende. Grootmoeder begon paling te serveren als koud hapje naast een pintje. Vader Jef Pauwels, bekend als Jef van de Grüne, heeft er een restaurant van gemaakt dat drie jaar terug werd overgenomen door dochter An en zoon Jef. Al die tijd is het donkere interieur onveranderd gebleven. Groenendijk bezoek je bij voorkeur op een mooie dag, wanneer je hoog op de dijk op het terras kunt zitten.

Het repertoire op de spijskaart is beperkt: gebraden vlees, seizoenwild, paling in ’t groen of gebakken paling. Wij kregen op het bord een royale portie in ’t groen, met niet te dikke en niet te dunne moten, goed gegaard maar een beetje flauw van smaak en omgeven door ingedikt groen met de genuanceerde smaken van kruiden van eigen kweek. De frieten waren industrieel maar correct gebakken, de Stella (1,90 euro) was volgens de regels getapt.

De Groenendijk, Nattenhaasdonkstraat 20, 2880 Wintam-Bornem, 03 889 06 55. Open maandag en dinsdag 12-14 uur, vrijdag, zaterdag en zondag 12-21 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content