Beste dijkrestaurant

De jonge kok Floris Panckoucke is de culinaire hoop van Oostende.

De piepjonge kok Floris Panckoucke is de culinaire hoop van Oostende. In de Oostendse horeca is het vaak onrustig. Restaurants komen en gaan. De blijvers zijn de eethuizen met conservatieve benadering. Wil je er als horecaondernemer iets specials doen, dan begeef je je op glad ijs. Guido Dammekens heeft ervaring zat. Hij begon in 1981 met tearoom en restaurant Savarin en verhuisde tien jaar later naar de huidige locatie. Savarin wist als klassiek en chic dijkrestaurant een reputatie op te bouwen.

Savarin is min of meer verbonden aan de Venetiaanse Gaanderijen en Koninklijke Gaanderijen, die Guido Dammekens ook onder zijn vleugels heeft. Vorig jaar engageerde de hij de piepjonge Floris Panckoucke als chef-kok. Wij hadden twee maanden geleden een positieve ervaring in Savarin, kwamen terug en vonden het eten opnieuw helemaal in orde, maar wel iets minder progressief dan de eerste keer.

Er is een beknopte spijskaart met enkele klassieke en moderne bereidingen. Populair is de lunchformule: drie gangen met keuze (34 euro of met glaasje champagne en wijnen 59 euro). Er zijn drie formules: Menu kleine wandeling met drie creatieve ideeën van de dag (44 euro of 60 euro met wijn), Promenade menu 60 euro of 80 met wijnen en het Grote degustatiemenu (84 euro of 110 euro met wijnen). Wij kozen het degustatiemenu.

Er kwamen welkomhapjes, zoals gepocheerd ei met ijs van garnaal en ganzenlever met kers. Het eerste gerecht was een miniatuurtje van gemarineerde zalm met mierikswortelmayonaise, guacamole, selder en ponzusaus. Een wit en stevig stuk pladijs van eerste kwaliteit lag op stukjes king crab en prei en kreeg puree van broccoli als garnituur. Kalfszwezerik combineerde de kok met garnalen, zalf van zoete aardappel en crème van champignons. Kort gepocheerde en vervolgens gebakken kreeft kwam met puree van aubergine, compote van ui, dragon, jus van kreeft en hazelnootpoeder. Het smakelijke vlees van lendenstuk van limousinrund lag in het bord met puree van artisjok en cantharellen.

Deze lekkere maaltijd werd afgesloten met twee nagerechten. Pinda-ijs met warm chocoladeschuim ging samen met granité van framboos met mascarpone. IJs van ijzerkruid, citroen en munt kwam met aardbei en poeder van ijzerkruid. Het wijnarrangement vulde de verwachtingen niet in. De geschonken wijnen waren niet altijd even interessant en niet genoeg op het eten afgestemd (pairing bleef uit). Terugkomen doen we zeker, maar dan kiezen we zelf een flesje.

Categorie moderne gastronomie

Keuken 8

Decor 7,5

Comfort 7,5

Service 7

Prijs/kwaliteit geproefde menu 7,5

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content