De Leuvense Vaartkom uit mijn jeugd staat me vooral bij van groezelige feesten in 'de Silo', een club met zwartgeverfde muren - nat van het zweet van de dansende mensen - en het onuitwisbare aroma van verschraald bier. Wat toen een jachthaven zonder allure was, omringd door industriële leegstand - de oude brouwerijgebouwen van stadsbrouwerij Stella Artois -, is nu een levendig stadsdeel. In het voormalige douanegebouw zit een rist culturele organisaties bij elkaar, brouwerij De Hoorn huisvest een Grand Café en een coworkingruimte, in de oude smederij zit een foodmarkt. En de Silo, die bestaat niet meer. Het kan...

De Leuvense Vaartkom uit mijn jeugd staat me vooral bij van groezelige feesten in 'de Silo', een club met zwartgeverfde muren - nat van het zweet van de dansende mensen - en het onuitwisbare aroma van verschraald bier. Wat toen een jachthaven zonder allure was, omringd door industriële leegstand - de oude brouwerijgebouwen van stadsbrouwerij Stella Artois -, is nu een levendig stadsdeel. In het voormalige douanegebouw zit een rist culturele organisaties bij elkaar, brouwerij De Hoorn huisvest een Grand Café en een coworkingruimte, in de oude smederij zit een foodmarkt. En de Silo, die bestaat niet meer. Het kan verkeren. In dit decor vind je sinds februari nieuwkomer Gastrobar Hop, met zicht op de vaart en de impressionante muur van de Abdij van Keizersberg. Het hoekpand is volledig in glas opgetrokken met veel licht en een spatieus gevoel als gevolg. Zoals de naam doet vermoeden brengt Hop een eerbetoon aan het drinkbaar erfgoed van deze wijk, zowel op het bord als op de uitgebreide bierkaart. Die bierkaart etaleert de diversiteit van ons Belgische bierlandschap: van oude Geuzes over abdijbieren en van het makkelijk drinkbare commerciële werk tot goed geselecteerde kleinschalige craft beers. Op de aperitiefkaart nog meer dranken van eigen bodem, zoals de Belgische vermout Kiss my Rhubarb of een glas schuimwijn uit het Heuvelland. Wie geen alcohol drinkt, hoeft niet aan het kraanwater, want het prima alcoholvrije bier Energibajer van Mikkeller staat op de kaart, alsook een alcoholvrije variant van gin-tonic waarbij een kruidendestillaat de gin vervangt. Bij het aperitief krijgen we een allerschattigst hartig wafeltje met crème van mimolettekaas en Zinnebir. Het lunchmenu start met een frisse bereiding van rauwe asperge en makreel, groene appel, radijs en gepofte freekeh. Het hoofdgerecht is een stuk perfect gegaarde kabeljauw met spinazie, raapsteel en hazelnoot, opgefrist met aromatische gepekelde citroen. De gerechten zijn licht, goed in balans en gemaakt met mooie, kraakverse ingrediënten. Het huisgebakken luchtige zuurdesembrood dat erbij wordt geserveerd is onweerstaanbaar. Voor de prijs hoeven we het niet te laten (6 euro), dus nemen we nog een dessert. De gegrilde ananas wordt geserveerd met een gel van IPA-bier en een mousse van witte chocolade. Erg lekker en licht. Het kaasbordje dat we aan de tafel naast ons zien passeren (14 euro) ziet er ook rijkelijk geportioneerd en aanlokkelijk uit. Hop serveerde wat mij betreft een perfecte lunch. Licht en vers, in een aangenaam kader en met een uiterst vriendelijke bediening. Ze milderden zowaar mijn gemis van de groezelige Vaartkom van weleer.