Vegan recept van Laurence Haegeman: knolselder in zoutkorst, witte pesto & amandel

Knolselder in zoutkorst © Rosan Steenbrugge

Laurence Haegeman van De Vijf Seizoenen deelt een heerlijk plantaardig recept voor een koud voorgerecht met knolselder in zoutkorst, witte pesto en amandel.

INGREDIËNTEN

Knolselder in zoutkorst:

  • 1 knolselder
  • 200 gr zeezout
  • 200 gr bloem
  • 125 ml water
  • 15 ml druivenpit olie

Knolselder crème:

  • 1/2 knolselder
  • 1/2 citroen
  • 40 ml amandelolie
  • peper, zout

Knolselder chips:

  • 1/2 knolselder 

Zuurkool poeder

  • 400 gr zuurkool
  • 150 gr pickles 

Witte pesto:

  • 100 gr geroosterde amandel
  • 300 gr compot van witte ui (hartig)
  • 150 gr water
  • 4 gr xanthaan 
  • 1 tl piment d’espelette 
  • 100 ml witte wijnazijn 
  • 25 gr lookpasta
  • peper, zout
  • 600 ml druivenpitolie

Garnituur:

  • gepekelde augurk fijngehakt
  • witte amandelen 
  • amandelolie 

BEREIDING

knolselder in zoutkorst:

  • Knolselder wassen en laten drogen op handdoek.
  • Zeezout, water, bloem en olie samen kneden tot een mooi deeg en even laten rusten
  • Oven voorverwarmen op 220°C. 
  • Deeg uitrollen, rond de knolselder vouwen en mooi dicht duwen.
  • Knolselder 1u 20min. laten garen in de oven.
  • De Knolselder volledig laten afkoelen, uit de korst halen en schillen.
  • De knolselder fijn versnijden met de hulp van snijmachine.

knolselder crème:

  • Knolselder schillen en in grove blokken snijden.
  • Mengen met het sap van 1/2 citroen, peper en zout.
  • Onderzetten in water en laten garen op zacht vuur.
  • Mixen in de thermomix met amandelolie, peper en zout.

knolselder chips:

  • Knolselder schillen en flinterdun snijden met de snijmachine.
  • Al roerend fruiten in olie van 170°C tot goudbruin.

zuurkool poeder:

  • De zuurkool en pickles samen mixen in de thermomix.
  • Dun uitwrijven en laten drogen in droogtoren op 60°C
  • Mixen tot poeder

witte pesto:

  • De amandelnoten mixen tot poeder in de thermomix.
  • Alle ingrediënten behalve de druivenpit olie toevoegen en mooi glad mixen.
  • Al mixend de druivenpit olie toevoegen.
  • Bewaar in een spuitzak.

garneren:

  • Plaats de crème van knolselder onderaan het bord.
  • Plaats hierop de fijne plakjes knolselder in zoutkorst, breng op smaak met peper, zout, amandelolie, fijngehakte augurk en enkele druppels azijn.
  • Spuit hierop enkele toefjes witte pesto.
  • Werk af in deze volgorde: chips van knolselder, poeder van zuurkool en rasp met een truffel schaaf wat amandel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content