Vegan recept Laurence Haegeman: bloemkoolcouscous met venkel

Bloemkool © Rosan Steenbrugge

Chef Laurence Haegeman van de Vijf Seizoenen deelt een heerlijk plantaardig recept voor bloemkoolcouscous met venkel en een sausje van dille en amandel.

INGREDIËNTEN

Bloemkool crème:

  • 1 bloemkool
  • Scheutje plantaardige olie

Bloemkooltartaar:

  • 600g bloemkool coucous aangestoofd (afgekoeld)
  • 150g bloemkool rauw fijn geraspt
  • 200g bloemkoolcrème
  • 20g sushiazijn
  • 20g citroensap
  • Peper en zout

Dille olie:

  • 1l druivenpitolie
  • 1 bundel dille
  • 1 venkel

Veganaise:

  • 1dl ongezoete sojamelk
  • 1 koffielepel mosterd
  • Sap van ½ citroen
  • 2 eetlepels wittewijnazijn
  • Peper en zout
  • 3dl dille olie (zie recept)

Gepekelde komkommer:

  • 1 Komkommer
  • 6 eetlepels azijn
  • 2 eetlepel suikersiroop

Saus met amandelmelk:

  • 2dl amandelmelk

BEREIDING

Bloemkool crème:

– Reinig de bloemkool, snijd in stukken, zet onder in water en laat +/- 5 min. koken.

– Wanneer gaar, giet het water af en laat even drogen op het vuur.

– Mix de bloemkool met een scheutje plantaardige olie tot een gladde crème.

– Breng op smaak met peper en zout.

Bloemkool tartaar:

– Rasp de bloemkool fijn met behulp van een dunschiller tot een fijne couscous.

– Stoof 4/5 aan in olie en breng op smaak met peper en zout. Laat 1/5 rauw.

– Koel de gestoofde bloemkool af, wanneer afgekoeld mengen we alle ingrediënten.

– Breng op smaak met peper en zout.

Dille olie:

– Mix de olie en de dille gedurende 5’ fijn en laat afkoelen.

Venkel:

– Groen bewaren voor te garneren.

– Snij de venkel flinter dun op de snijmachine.

Dille veganaise:

– Mix in een maatbeker met behulp van een staafmixer mosterd, sojamelk, citroensap en azijn samen tot een homogene massa.

– Voeg de dilleolie straalsgewijs toe terwijl je blijft mixen en kruid af met peper en zout.

Gepekelde komkommer:

– Snij de komkommer in fijne blokjes.

– Meng de azijn met de suikersiroop en pekel hiermee de komkommer.

Saus met amandelmelk en dilleolie:

– Meng de ingrediënten en breng op smaak met peper en zout.

Garneren:

– Trek een cirkel in het midden van het bord met de bloemkoolcrème.

– Plaats in de cirkel een quenelle van de bloemkooltartaar.

– werk de tartaar af met een toefje bloemkoolcrème, de gepekelde komkommer en de fijn versneden venkel.

– Werk het gerecht af met het sausje van amandelmelk en dilleolie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content