Tomatengazpacho en lavendelschuim met gebakken tarbot op aardappel

  • Moeilijkheid

Voor 4:

Voor de gazpacho:

4 tomaten

1 ui, 1 rode paprika

Â1/2 komkommer

3 takjes basilicum

een scheut extra vierge olijfolie

een scheutje aceto balsamico

peper en zout

Voor het lavendelschuim:

2 dl melk

15 g lavendelpeultjes

Voor de geplette aardappel:

150 g tarbot per persoon

1 sjalot, fijngesneden

extra vierge olijfolie

1 busseltje fijngesneden bieslook

4 aardappelen (vastkokend, van normaal formaat)

50 g geitenkaas

6 plakken pata negra (Spaanse ham)

Snij de tomaat, ui, paprika, komkommer en basilicum grof en maal alle groenten fijn met behulp van een passe-vite of een keukenrobot. Voeg naar persoonlijke smaak olijfolie, aceto balsamico, peper en zout toe. Verkies je een gladde, fijne gazpacho, zeef dan de koude soep.

Zet de lavendelpeultjes op in koude melk, breng tot aan het kookpunt en zeef onmiddellijk (anders kan de smaak bitter worden). Laat de melk afkoelen. Stoom, net voor het serveren, de melk tot schuim met de stoombek van een espressoapparaat (zoals voor cappuccino).

Schil de aardappelen en snij in niet te kleine blokjes. Stoom of kook de aardappelen net beetgaar. Snij de pata negra in reepjes. Verbrokkel de geitenkaas met een vork. Stoof een versnipperd sjalotje aan in extra vierge olijfolie. Voeg de aardappelblokjes toe en eventueel een scheutje olijfolie. Plet de aardappelblokjes met een vork en voeg de pata negra en de geitenkaas toe. Kruid de geplette aardappelen met peper en zout. Roer voor het opdienen het fijngesneden bieslook door de geplette aardappel.

Snij de tarbot zo dat je per persoon 3 gelijke stukjes hebt. Kruid de vis met peper en zout en kleur de stukken in de pan. Gaar de tarbot in een voorverwarmde oven van 220°C. Dresseer de geplette aardappelen in drie uitsteekvormpjes, verwijder de vormen en leg op elk torentje een stuk gebakken tarbot. Serveer de gazpacho in een glaasje naast de tarbot. Vul het glas slechts voor drie vierde met de koude soep. Stoom de lavendelmelk en lepel het schuim op de gazpacho.

Recept: Jeroen Meus, Boardroom

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content