Zin in zondag: recept voor een feestelijke sunday roast

© Bram Debaenst

Haast en spoed zijn zelden goed. Gelukkig is er in het weekend extra veel tijd om nieuwe recepten uit te proberen. Deze week serveren we een feestelijke sunday roast.

Extra kooktips:

  • Deze sunday roast is ook heerlijk met lamsschouder. Vervang de vleesbouillon voor de saus dan door lamsfond.
  • Door de vetstof (zowel de ghee als de olie) op voorhand te smelten in de oven, krijgen zowel de aardappelen als de pudding een krokante korst, maar blijft de binnenkant zacht.

Voor 4 personen
Voor de Yorkshirepudding:
140 g bloem
4 eieren
200 ml melk
zout
olie voor het bakken
Voor de geroosterde aardappelen:
800 g bloemige aardappelen
grof zout
4 el ghee (geklaarde boter)
Voor het vlees:
1 stuk Holstein-lende (± 700 g – Holstein smaakt dankzij de rijke marmering extra mals en romig)
40 g roomboter
peper en zout
Voor de saus:
2 el boter
2 el bloem
500 ml vleesbouillon
2 tl mosterd
2 el sojasaus
peper en zout
Voor de groenten:
1 bussel jonge wortelen
1 broccoli
300 g diepvrieserwten
1 el roomboter

1. Start met de Yorkshirepudding. Verwarm de oven voor op 220°C. Doe de bloem in een kom en maak in het midden een kuiltje. Breek de eieren in het kuiltje en klop ze langzaam door de bloem. Voeg geleidelijk de melk toe terwijl je blijft kloppen, totdat je een glad beslag hebt. Voeg een snuifje zout toe en laat het beslag rusten terwijl de oven opwarmt.

2. Verdeel een beetje olie over de vormpjes van een muffinbakplaat en schuif de plaat in de voorverwarmde oven tot de olie heet is. Giet het beslag vervolgens in de hete vormen en bak de Yorkshirepuddinkjes ongeveer 20 à 25 minuten in de oven.

3. Verlaag de oventemperatuur naar 180°C. Schil en snijd de aardappelen in hapklare stukken. Kook de aardappelen gaar in gezouten water. Giet af en laat ze afkoelen. Zet een bakplaat met de ghee 10 minuten in de oven. Haal de ovenplaat uit de oven en schik er de aardappelen op. Wentel de aardappelen aan alle kanten in de ghee en bak een uur in de oven. Draai de aard­appelen regelmatig om en bestrooi ze royaal met grof zout.

4. Haal het vlees 30 minuten voor het bakken uit de koelkast en kruid met peper en zout. Verhit de boter in een ruime pan en bak het vlees naar wens. Giet regelmatig de boter uit de pan over het vlees. Haal het vlees uit de pan en laat het vervolgens 20 minuten rusten, bedekt met aluminiumfolie.

5. Smelt intussen de boter in de pan van het vlees. Voeg de bloem toe en roer goed om een roux te vormen. Blijf roeren en laat de roux een paar minuten koken tot die lichtbruin van kleur is. Voeg langzaam de bouillon toe terwijl je blijft roeren. Roer er de mosterd en sojasaus onder. Breng de saus aan de kook en laat 5 minuten sudderen. Kruid met peper en zout.

6. Schil de wortelen en behoud een stukje loof. Snijd de broccoli in roosjes. Kook beide gaar in lichtgezouten water. Blancheer de erwtjes. Verhit de boter in een ruime pan en stoof de wortelen 5 minuten. Kruid met peper en zout.

7. Snijd het vlees en schik de sunday roast op een schaal met de groenten en de jus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content